Terje Fagermo skritter raskt rundt i Khåk Kunsthall på sine 85-årige bein. Bak runde briller retter han sitt granskende kunstnerblikk mot egne helt nymalte verk og noen maleri fra hans tidlige produksjon. Når Khåk Kunsthall åpner døren på lørdag inviteres publikum inn til en stor utstilling som rommer glimt fra hele Fagermos kunstnerskap.

Nygammel stil Geometriske komposisjoner har Terje Fagermo-malt jevnlig fra begynnelsen som kunstmaler. I Khåk viser 85-åringen flere av sine nye, modernistiske verk.

– Jeg kom meg helt til Amerika med den stilen der, ler kunstneren og sikter til en utstilling i Washington i 1988 der Terje Fagermos sine kulemotiv og matematiske former ble kjent for et bredere publikum. I ettertid har ålesundskunstneren stilt ut i London og flere steder på Sunnmøre og slik blitt kjent for sine landskapsbilder i frisk og sær-egen fargebruk.

Fem år siden sist

Det er fem år siden sist Aalesunds Kunstforening hadde utstilling med Terje Fagermo. Da møtte 450 personer opp til åpningen i Parken kulturhus, og nå gjøres Khåk Kunsthall klart til et stort publikumsinnrykk.

– Det er helt utrolig at Terje Fagermo i en alder av 85-år er så stø på hånda at han fremdeles maler bilder i denne stramme, konstruktivistiske stilen. Det er ikke mange som mestrer denne optiske stilen. Det er en moderne Fagermo folk får se, sier Anne Standal.

I Khåk Anne Standal har valgt ut Fagermo-maleriene som . Dagfinn Bjørge er i ferd med å henge opp. – Jeg ønsker å vise hans uredde stil og utviklingen i hans kunstnerskap, sier hun.

Etter ønske fra Terje Fagermo er det hun som valgt ut de 56 maleriene som presenteres for publikum. Midt i utstillingslokalet han hun dessuten gitt plass til en installasjon satt sammen av tomme malingstuber, malefrakk og staffeli hentet fra Fagermos atelier i Molovegen. Dette er hennes siste jobb som intendant i Aalesunds Kunstforening.

Anne Standal: Skipperen på byens kunstskute skrider videre

– Rette linjer maler jeg på frihånd fordi jeg er så lat at jeg ikke gidder å skjelve på hånda, ler kunstneren, før han legger til:

– Jeg har malt slike motiv hele mitt liv, og ikke røyker eller drikker jeg, men lever et sunt liv. Og er så heldig å ha både god helse og godt humør, forteller 85-åringen som hver dag arbeider i atelieret sitt i Molovegen.

Uredd fargebruk

– Jeg ønsker å vise publikum de store kontrastene i Fagermos kunstnerskap, hans evne til å veksle mellom ulike teknikker og ikke minst hans friske og uredde fargebruk. Jeg tror nok mange kommer til å få seg overraskelser i denne utstillinga, sier hun som har gitt plass til figurative verk fra 60-tallet, nonfigurative motiv og kunstnerens nye, abstraherte landskapsmotiv i friske fargekombinasjoner

– Det nye er at han bruker nye og spesielle farger som blå, turkis, lilla og gult og malestilen er blitt mer forenkla og abstrahert, mener Standal.

– Jeg tørr hoppe på friske farger, sier 85-åringen som nå gleder seg til lørdagens utstillingsåpning.

– Folk skal få se at jeg jobber. Og det skal jeg fortsette med, forsikrer kunstneren.

Ny stil Utstillinga i Khåk viser at Terje Fagermo i det siste har forenklet sine abstraherte landskapsmotiv som her i «melankoli».