– De færreste av kunstnerne fikk et navn i nasjonal sammenheng, men du verden hvor mange synlige spor de har satt etter seg i nærmiljøet. De såkalt brødbildene kunstnerne solgte for å livberge seg henger nærmest i hvert hjem i bygd og by. De lokale kunstnerne fortjener å bli husket.

Det mener Harald Grytten som for femten år siden ga ut sin første bok i serien om kunst og kunstnere i Ålesund og på Sunnmøre. Nå er han aktuell med den sjuende boka «Folkelig kunst og folkelige kunstnere».

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Tre bøker til

– Det kommer tre bøker til før jeg gir meg, kommer det kjapt fra forfatteren mens han legger den ferskeste kunstboka side om side med de andre på bordplata.

– Det blir en bok om fire lokale skulptører, en om fem kunstmalere og et oppslagsverk om lokale kunstnere,- døde og nålevende, forteller 79-åringen som har de videre skriveplanene klare.

– Da var det et svare stev med å få tak i informasjon om den enkelte kunstner, og derfor bestemte jeg meg for å samle opplysninger om de mange malerne og slik gjør dem kjent for publikum, forteller forfatteren som til nå har skrevet om rundt 20 malere fra tidsperioden fra 1860-årene og fram til 1960-tallet.

Bøkene er rikt illustrert med maleri som er avfotografert og klargjort for boksider av fotograf Peder Otto Dybvik.

Utvelgelsen

– Hvilke kriterier har du brukt når du har valgt ut kunstnere som har fått plass i bøkene dine?

– Dessuten har jeg skjelt til hvem som ble antatt til Vestlandsutstillingen og Høstutstillingen, og hvem som er nevnt i Norsk Kunstnerleksikon, legger han til.

– Hvordan har det vært å jobbe fram disse kunstbøkene?

– Det har vært både artig og krevende å få innblikk i alle disse rare personlighetene og ofte tragiske skjebnene. Men til tross for tøffe økonomiske kår hadde kunstnerne vilje til å skape skjønnhet rundt seg, sier Harald Grytten.