– Jugendstilsenteret er ikke vanskjøtta. Tvert imot er vi i ferd med å komme opp dit vi bør etter å ha vært langt nede en periode. Det sier Gro Kraft, direktør for Stiftelsen Kulturkvartalet som Jugendstilsenteret og Kube er del av. Etter å ha fått forelagt kritikken fra Aud Farstad har hun ting hun vil kommentere, selv om det heter i innlegget at dagens ansatte ikke er å laste.

– Det som er et problem, er at vi har vært underfinansiert i flere år, noe som også får konsekvenser for vedlikeholdet av utstillingene våre. Og samtidig som økonomien gir klare begrensninger, er det også slik at mange av gjenstandene i utstillinga i 2. etasje eies av andre enn oss. Fordi låneavtalene har gått ut, skal et stort antall nå tilbake til eierne, sier hun.

– Når det gjelder 2. etasje arbeider vi for øvrig med å få på plass midler slik at vi kan bygge om hele etasjen, legger hun til.

Om rettigheter og slitasje

– Hva med multimedieutstillingene: Farstad peker på at to av dem er tatt ned?

– Den ene der er ukjent for meg, slik at dette er noe som må ha skjedd før mi tid. Når det gjelder den som viste jugendstil i andre land, ble den tatt ned fordi rettighetene til deler av filmene var gått ut. Dette har det vært jobba ei stund med å få fornya, og for få dager siden fikk vi beskjed om at alt var i orden. Utstillinga vil derfor være tilbake igjen i januar.

– Portieren av Frida Hansen tok vi for øvrig ned fordi den ikke lenger tålte sin egen vekt. Materialet begynner å bli skjørt, og den må både renses og repareres. Likevel har vi heilt klart planer om henge den opp igjen, men sannsynligvis ikke slik som tidligere, sier hun.

Går med underskudd

– Hvordan er besøket på Jugendstilsenteret?

– Det har vært økende og er økende. Årets besøkstall er de beste noensinne.

– Først og fremst stor forsiktighet i 2015, som var det første året mitt. Vi har gått med underskudd i flere år, og gjør det også i år. Dette er noe styret er kjent med og har godkjent, men selv om vi gjør det for å opprettholde drifta på det vi mener er et minimumsnivå, er det klart dette ikke er noe vi kan fortsette med, sier Kraft.

Hun er på reise i utlandet og har ikke oversikt over hvor mye stiftelsen – som har status som nasjonalt kompetansesenter når det gjelder jugendstil – får i overføringer fra stat, fylkeskommune og kommune.

– Midlene har vært noenlunde stabile i flere år, men har lavere indeksregulering enn pris- og lønnsveksten, noe som gradvis gir mindre økonomisk handlingsrom, sier hun.

– Mens overføringene fra Kulturdepartementet var 7.220.000 i 2017, fikk vi 1.530.000 fra fylkeskommunen og rundt 1 million fra Ålesund kommune. Midlene er tildelt Stiftelsen Kulturkvartalet og er ikke øremerka, men praksisen vår har vært at de statlige midlene har blitt fordelt mellom Kube og Jugendstilsenteret, mens midlene fra fylkeskommune og kommune i sin helhet har gått til Kube, sier hun.

Tiltak på vent

Varaordfører Tore Johan Øvstebø, som også er Ålesund kommunes representant i styret i stiftelsen, sier i en kort kommentar at formannskapet ønska å styrke økonomien til stiftelsen, da økonomiplan og budsjett blei behandla.

– I tillegg til millionen som alt ligger der, gikk en inn for å øke med 300.000 fra 2018 og med 600.000 fra 2019, men så kom statsbudsjettet som viste noe anna enn det vi har bygd budsjettet vårt på. Alle slike tiltak ble derfor strøket, men i bystyret understreka koalisjonen at vi vil ta opp igjen noen av dem når regnskapet foreligger i februar, sier han.

– I tillegg må det med at vi dekker driftsutgiftene for Kube – i størrelsesorden 600.000-800.000 kroner i året.

– Det er mange andre organisasjoner som også skal ha, og det er ei avveiing hva vi klarer å prioritere og ikke. Jeg tenker kanskje man må skape et tilbud innen de rammene man har, sier hun.