Bybrannvandresjef Sindre Nakken er klar for årets nattlige januarbegivenhet i Ålesund, men for første gang skal det ikke vandres natta til 23. januar.

– Jeg har fått spørsmål om å flytte vandringa til nærmeste helg før også. Nå har tanken modna, og med det opplegget som er laga for bybrannhelga i år, tror jeg det er en god idé, sier Nakken.

Rosinen i pølsa

– Selve vandringa er fortsatt rosinen i pølsa og det viktigste arrangementet til helga. Men vi har fått til så mye annet også, slår Trine Klemetsen i Bypatrioten fast.

For i år har de tatt på seg arbeidet med å koordinere arbeidet med det Klemetsen håper skal bli en ny attraksjon i Ålesund.

– Tenk om ei mørk og kald helg i januar kan tiltrekke seg masse folk som kan skape liv i byen i tre hele dager til ende!

Ålesund brenner: Grafikk, historien og digital byvandring

For det er ambisjonen til alle som er involvert i arrangementet som har fått samletittelen Ålesund i fyr og flamme. Startskuddet er det sentrumsforeninga som fyrer av med «Brosundet brenner» fredag kveld. For fjerde år på rad skal ålesundshistorien presenteres i spektakulær innpakning med lyd, lys og film.

– I år er det et godt tips å plassere seg på Dronning Sonjas plass, sier Trine Klemetsen.

Nattiné

Hun er også strålende fornøyd med at Aalesunds Ungdomsmusikkorps har bestemt seg for å ta opp igjen tradisjonen med å varme opp til bybrannvandringa med en musikalsk nattiné og en tallerken rykende varm brennsnut på Avholdshjemmet. Her blir det både bysanger, tyrolertoner og utdrag fra Borgny-musikalen.

– Borgny i ny drakt er selvsagt også en del av programmet, og det blir premiere på fredag med forestillinger både lørdag og søndag.

Barneteatret Vårt innbyr til forestilling lørdag, og lørdag ettermiddag går også bybrannvandringa som er tilpassa den yngre garde.

– Vi starter i Kipervika i år, innskyter Sindre Nakken som selvsagt også har ansvaret her.

Og så blir det altså den ordinære vandringa med start klokka 02.15 der den alltid starter – i Nedre Strandgate.

– Ta med fyrstikker, oppfordrer Nakken.

Ny attraksjon

Hensikten med å markere bybrannen ei heil helg, er å skape liv og røre i sentrum. Destinasjon Ålesund & Sunnmøre er blant dem som gjerne ser at Ålesund kan få en ny attraksjon midtvinters.

– Det blir ikke vel mye kommers rundt det som i utgangspunktet var ei tragedie?

– Det argumentet kommer jo av og til fram, men jeg mener at vi har fått til et godt program med mye lokal kultur. At handelsstanden og hotellene også vil være med, synes jeg er helt naturlig, sier Trine Klemetsen.

– Og bybrannvandringa er det ikke mye kommers med, forsikrer Sindre Nakken. Hele poenget med den er fortsatt at små og store ålesundere og alle andre som blir med og vandrer, skal bli kjent med historia til byen vår.

Bondens marked

Nytt av året er Bondens Marked i Korsatunnelen, og både på Jugendstilsenteret og Aalesunds Museum åpner dørene for ulike aktiviteter. Det samme vil det være på byens kjøpesentre.

– Her er det mange gode krefter som spiller på lag. Sånn vil vi ha det, slår Trine Klemetsen og Sindre Nakken fast.

Sentrumsforeninga åpner bybrannmarkeringa til helga med spektakulære effekter i Brosundet. I år skal det visstnok bli best utsikt om man står på Dronning Sonjas plass. Arkivbilde Foto: Morten Hjertø