Se bildeserie over.

Dramatiske trommeslag og dyster musikk setter stemningen mens fortellerstemmen runger utover heile Brosundet og forteller. På veggen til Hotel Brosundet, siom er lerret for anledningen, vises historiske bilder, og av og til siluetter som illustrerer det som fortelles: Brannkanona som fyres av for å varsle byen, brannfolkene som kjemper mot flammene. Barn og voksne som flykter.

Slik blir bybrannhelga: Byvandresjefen gikk med på å skifte dag. Men klokkeslett? Der går grensa!

Nytt av året

Fredag kveld blei det for fjerde gang arrangert «Brosundet brenner» i Ålesund sentrum. I år er det gjort en rekke grep: Mens det før var musikk og lys som bar historia framover, er det nå lagt til ei fortellerstemme og historiske bilder.

– Vi lyssetter og fyller hjertet av Ålesund med musikk, film og historier fra den dramatiske natta i 1904, sier sentrumsforeninga Monica Molvær.

– I samarbeid med Aalesunds museum har vi funnet bilder og historier som er satt sammen som film.

(saken fortsetter under)

– Blei til verdens beste by

Verdens beste by: – Det var fyrverkeri, byen som brant og som blei verdens beste by i Norge, sier Niklas Øvrevoll (7). Foto: Marius Simensen

Nicklas Øvrevoll (7) oppsummerer showet slik:

– Det var fyrverkeri, byen som brant og som blei verdens beste by i Norge, sier han.

Han syntes showet var litt skummelt, og litt gøyt.

– Det var skummelt at heile byen brant, og gøy at det var fyrverkeri, sier Nicklas.

Ålesund brenner: Grafikk, historien og digital byvandring

Fikk se litt i virkeligheten

Stas Aksel Ludvig og Johannes Fladmark Hagen så showet sammen med mamma Astrid Fladmark. Foto: Marius Simensen

Det var heller ikke lite brødrene Aksel Ludvig (10) og Johannes (8) Fladmark Hagen fikk med seg av kveldens show.

– Showet fortalte om byen i starten, hvor fint det var og hvor mange som bodde her. Så begynte det å brenne, og de fortalte historier om forskjellige personer. Mot slutten stoppa de brannen. Så kom han derre Wilhelm, oppsummerer Aksel Ludvig (10).

Og ikke minst fyrverkeriet:

– Fyrverkeriet var best! sier Johannes (8).

Dette var stas, sier mamma Astrid Fladmark.

– Det var kjekt for guttene sin del, å få se litt i virkeligheten hvordan det egentlig var. Vi har jo bøkene om Borgny hjemme, sier hun.

Hun likte de historiske lysbildene, og spesielt godt likte hun bildene på slutten som viste hvordan byen blei bygd opp igjen.

Nattiné, bybrannteater og vandring

Natt til søndag går bybrannvandringa – som for første gang er lagt til helga i stedet for natt til 23. januar. I tillegg arrangeres både musikalsk nattiné og teaterforestillingen Borgny.