Elevene ved andre og tredje trinn musikk, dans og drama hos Fagerlia videregående skole har øvd på sin nye musikal i flere måneder. Torsdag kveld var det premiere, og resultatet av alt arbeidet var endelig klart.

Storslått

Allerede etter å ha kommet inn i salen på Parken kulturhus kan man ane at dette ikke er noen vanlig skoleoppsetning. Scenen er dekket av et imponerende stykke effekter, inkludert en kjemilab, komplett med kjemikere med munnbind, labfrakker, beskyttelsesbriller og reagensglass. Stykket starter med gregoriansk korsang som fyller hele salen. Tre fortellere kommer så på scenen.

– Vi er fortellere. Stol kun på oss, sier de unisont.

Slik begynner stykket, en historie om et kongerike som får vannet sitt forgiftet av naboene sine. Etter å ha drukket vannet blir de «frigjort» fra livet de hadde før. Kongen blir avsatt, og alle lever lykkelig. Naboene oppdager så dette, og bygger en demning slik at de får kontroll over vannet. Dette for å produsere elektrisitet for å tjene penger til å kjøpe ting som bruker denne elektrisiteten, som igjen betyr at de trenger mer vann.

Dette er bare noe av handlingen. Stykket varer i ca. 80 minutter, og i løpet av disse minuttene får man servert musikk- og dansenumre av høy kvalitet. Disse underbygger historien på en overraskende effektiv måte, der Justin Timberlakes «Cry Me a River» brukes etter at elva er tørket ut, og «Fame», fra musikalen med samme navn, brukes for å introdusere den overdådige kongen. «The Hills are Alive» fra Sound of Music brukes også, i en scene der man drømmer tilbake til en tid uten konflikt.

Håp for fremtiden

Når forestillingen er over, blir det trampeklapp og stående applaus fra publikum. De er uten tvil imponert over det de har sett. En tydelig stolt avdelingsleder for kunstfag, Endre Volden, kommer på scenen.

– Dere har kanskje fått med dere at verden ikke er et så bra sted for tiden, men med ungdommer som disse så er det likevel håp, sier han, til stormende applaus.

En tydelig stolt avdelingsleder for kunstfag, Endre Volden, kommer på scenen. Foto: Marius Simensen

Les også: Alternativ musikal klar for premiere.

Må kjenne sin besøkelsestid

Også tilstede var fylkeskultursjef Heidi-Iren Wedlog Olsen og assisterende fylkeskultursjef Monica Kjøl Tornes. De hadde mottatt invitasjon til musikalen for nesten et år siden, og var begge mektig imponerte.

– Det var helt fantastisk, forteller Tornes.

– Det handler om å la seg begeistre, og det var en sann glede å sitte i salen.

Kultursjef Wedlog Olsen mener at det lover godt for kulturlivet i Møre og Romsdal.

– Jeg håper alle sammen kommer til å bli i fylket og bidra til et yrende kulturliv, forteller hun.

Begge to er enig i at folk må komme og se musikalen.

– Folk fra hele fylket bør komme! Fra Kristiansund til Volda og Rindal og Sandøy. Det er ikke så langt å reise, sier de begge to.

Imponert forfatter

En annen som også var til stede under premieren var forfatteren av stykket selv, dramatiker Finn Iunker.

– Jeg syns det var en fin forestilling. Mye av meningen med stykket er at de som fremfører det klarer å gjøre det til sitt eget, og det har de klart veldig godt, forteller han.

Han var spesielt overrasket over hvor mange som var med.

– Jeg har sett stykket blitt oppført før, men aldri med så mange og med så mye musikk og dans, forteller forfatteren.

Han anbefaler også folk å komme.

– Det gjør jeg så absolutt. Jeg har forstått at de ikke spiller så lenge, så nå må folk kjenne sin besøkelsestid, sier han.

Stykket spilles fredag og lørdag på Parken kulturhus.

Finn Iunker (t.v.) har skrevet stykket som musikalen er basert på. Han er svært imponert over det ansvarlig regissør Eldrid Schrøder Kvalvik og elevene hennes har klart å få til. Foto: Marius Simensen
Monica Kjøl Tornes (t.v.) og Heidi-Iren Wedlog Olsen er assisterende kultursjef og kultursjef i fylkeskommunen. De mener at folk fra hele fylket bør ta turen for å se den nye Fagerlimusikalen. Foto: Marius Simensen