«Den største reisen» mottok strålende kritikker, og ble et viktig kapittel i den svensk-norske viselegenden Benny Borgs langstrakte platekarriere.

– Det var jo 23 år mellom «I dag» fra 1992 til oppfølgeren «Den største reisen» i 2016. Så blir det bare to år nå. Jeg trodde ikke at det skulle skje så fort denne gangen. Men Åge kontaktet meg og sa at vi måtte i studio igjen, og da er vi her, sier Benny fra kontrollrommet i studiet til Reite og Berg på Sofiemyr nær Kolbotn.

Stor tillit

Arbeidet med «Den største reisen» og ikke minst reaksjonene i etterkant har gjort Benny Borg veldig trygg på sine nye superprodusenter. Han plukket fort opp igjen låtskriverpennen da gutta fra Sunnmøre var klare for å rigge til for nye opptak.

– Jeg hadde jo noen skisser og ideer, men jeg ble jo videre trigget av disse gutta her. Man kommer i en modus, og da går man fra sparebluss til å være kreativ, sier han. Den forrige plata handlet mye om tapet av hans kjære kone Liv som døde høsten 2013. Den nye platen, kalt «En dag på jorden», handler om det å komme seg videre.

Mer solskinn

Å samle gjengen til ny plate har vært en positiv prosess for produsentduoen sammen med Benny og musikerne som også var med på forrige utgivelse.

– Vi var jo spente på om Benny kunne klare å følge opp med låter som var på nivå med det vi gjorde på forrige plate. Da ting startet å komme frem, ble det tydelig for oss at det var mye fint å ta av, sier Åge Reite. Og prosessen i studio har vært den samme, selv om uttrykket har utviklet seg.

Slik som sist, er det fremdeles øyeblikkets magi som har gjort seg gjeldende. Det å klare å fange stemningen i låtene og formidlingen.

– Det er mye førstetagninger, og både gitar, bass og trommer er gjort sammen med vokalen. Og så er det denne evnen de godt erfarne har til å levere og gi alt med én gang. Det ligger et helt annet tankesett bak det enn mange har i dag, sier Rune Berg om arbeidsprosessen.

Nytt prosjekt?

At Reite og Berg har lyktes med å gi en godt voksen artist et kjempeløft så langt inn i karrieren sin har spredd seg videre i bransjen.

Nå kan det være på veg et nytt kjent og kjært navn inn dørene til sunnmøringene på Sofiemyr.

– Vi har vært i prat med Anita Skorgan om et prosjekt. Vi er veldig tidlig i prosessen, men vi skal jobbe sammen helt fra låtskriverprosessen sammen med henne i løpet av denne våren, avslører de to. Benny Borg har vært sentral i den prosessen også.

– Jeg har alltid sagt at Anita Skorgan har et potensiale som ikke har kommet frem ennå, sier han. Og at de kan tilbringe Anita Skorgans karriere noe nytt er han ikke i tvil om, og han er også veldig takknemlig for det han har fått oppleve selv.

– Vi har komplettert hverandre veldig bra. Jeg er jo veldig ydmyk for det som har skjedd de siste årene, og det hadde jo aldri skjedd om det ikke hadde vært for disse to gutta. De har jo blitt Norges nye superprodusenter, sier han entusiastisk.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Borg vet å levere foran sangmikrofonen i studioet på Sofiemyr. Reite følger fornøyd med.