Spillestedene og jobbene tørker inn. Men ett vannhull i Ålesund tar sjansen på noe anna enn trubadurer: Lørdag slår Toldboden omsider dørene opp for en skikkelig live-kveld.

Pensjonert politimann Øystein Vinje har betydelig restarbeidsevne – som han nå porsjonerer ut til glede for alle som er svake for blåtoner.

Mange fabler og drømmer om hvordan godtida skal disponeres. Mr. Vinje visste tidlig at det måtte bli blues. Og så gjør han forsyne oss ord og tanker om til handling. Til musikk.

For frontfiguren i det fire mann sterke bandet lager en god del egne låter.

Under en spillejobb for noen år siden ble gjengen oppmerksom på en snodig skikkelse som satt så godt som urørlig ved døra. I hvit dress. Turist.

En britisk geolog og blueskjenner som reiste verden rundt, skulle det vise seg. Mot slutten av kvelden rørte han endelig på seg og roste Blunders for «Rainy day in town».

– Det er den vakreste låta jeg noensinne har hørt, mol hvitedressen og bruneskoa.

– Ei enkelt sånn tilbakemelding er nok til at vi holder det gående i årevis, sier Øystein Vinje, mektig stolt.

– Låta kom til meg på en av rusleturene opp trappene til Aksla fra Gangstøvika – i sørvestkuling, røper Øystein.

Bandet, som ellers består av multimannen Ingvar Rishaug, Arthur Ringstad, slagverk og Per-Kristian Vinje, gitar, spiller også en del mer countryinspirerte saker, i friskt svingende tempo. Et hint av brit-rock skal også være å spore, sies det.

Apropos rock: Gamlefar var djupt og inderlig mot at metal-sønnen Per-Kristian skulle begynne i bandet i sin tid.

Nå er dette allerede noen år siden, og den yngre henger fremdeles med. I dag med lærerjobb i Moss. Så Blunders gjør som storeguttene: Henter musikere pr. fly, må vite.

– Det viser seg at selve bluesen går igjen nesten over hele fjøla. Derfor er det tilsynelatende forbausende lett å tilpasse seg ulike sjangre med bluesen i bånn, filosoferer Vinje, den eldre.

Trenden med tørke i både lokale arenaer og spillejobber takler Blunders med øving jevnt og trutt. Holder moralen oppe.

– Det er i grunnen mest trist og alvorlig for de unge av i dag, som ikke får spille for folk.

På Toldboden lørdag slipper i det minste Blunders til.

Det er da noe.