Rybak: Må trene kondis før finalen i Lisboa

Alexander Rybak blir skuffet om han ikke går videre til MGP-finalen i Lisboa, han håper på seier og skal legge grunnlaget med masse løping de neste ukene.

Alexander Rybak vant den norske finalen i Melodi Grand Prix med låten «That's How You Write a Song» i Oslo Spektrum lørdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 

Kultur

31-åringen ser ut til å ha et energinivå som er få forunt, men mener selv at kondisjonen kan bli mye bedre etter den kraftfulle framføringen av låten «That’s How You Write a Song» i Oslo Spektrum lørdag kveld.

– Jeg hadde forberedt meg til finalen i Oslo Spektrum med litt kondisjonstrening på tredemølle, for det er ikke bare bare å først hoppe masse med fela og så synge. Jeg håper det blir enda bedre i Lisboa. Skal jeg gjøre Norge stolt, må jeg trene enda bedre med kondisen, sier en ganske så pigg Rybak til NRK dagen etter den overbevisende seieren.

Takknemlig

31-åringen sier han følte at han hadde en av de beste låtene foran den norske finalen i Oslo Spektrum, men for å øke vinnersjansene fant han raskt ut at han også var nødt til å ha den beste sceneopptredenen. Til slutt trakk han det lengste strået mot 19 år gamle Rebecca Thorsen etter at Stella & Alexandra og Aleksander Walmann kom til kort i den såkalte Gullfinalen, hvor de fire beste artistene møttes.

Stolt Rybak: – Jeg begriper det ikke

Alexander Rybak klarte ikke helt å tro det da han stakk av med seieren i den norske finalen i Melodi Grand Prix.


– Jeg har begynt å tro på dette selv nå, og er utrolig takknemlig for alle som stemte på meg. Jeg tror det var utrolig jevnt mellom flere låter, og at hver eneste stemme telte mye, sier Rybak.

Nå ser han fram mot finaleuka i Lisboa i mai. Målet er selvfølgelig å gå helt til topps, slik han gjorde med kjempehiten «Fairytale» i Moskva for ni år siden.

– Jeg blir lei meg om jeg ikke klarer å føre Norge til finalen i år. Kommer jeg høyt opp i finalen, er jeg veldig fornøyd, men jeg vil jo selvfølgelig vinne. Jeg skal øve og løpe masse, sier 31-åringen til NRK

Neppe listetopp

Med «Fairytale» knuste Rybak alle Eurovision-rekorder da han feide all motstand av banen med 16 tolvere og 387 poeng i 2009. Rybak innfridde et enormt favorittstempel, korps landet rundt spilte «Fairytale» i 17. mai-togene dagen etter og låten gikk til topps på hitlister i flere europeiske land. Samme år ble han æret med prisen Årets spellemann.

31-åringen sier han ikke tror på noen listetopp med «That’s How You Write a Song».

– Jeg er en perfeksjonist, og føler jeg har et godt team i NRK. De hadde et dritbra show, de har sans for detaljer, og det er nettopp det som vil kunne hjelpe oss med å overraske i Lisboa. Dette er en sang først og fremst for scenen. Jeg tror ikke på noen topplassering på VG-lista topp 20. Dette er en sang som skal fortelles.

Ikke best på metaforer

Når han ser tilbake på supersuksessen med «Fairytale» i 2009 er han ganske så sikker på at det blir enda vanskeligere å gjenta bragden. For ni år siden fløy han også på en ungdommelig tro på seg selv. Nå innrømmer han at han ikke bare har svevd på en sky.

– I år, etter mange år i bransjen og mange som prøver å muntre meg opp, er det også mange som forsøker å ta meg ned. Straks man går inn i et kommentarfelt bryr man seg mye mer om de to negative kommentarene enn om alle de positive, sier han.

Til tross for suksessen, er det en beskjeden mann som nå skal representere Norge i den internasjonale finalen i Portugal med «That’s How You Write a Song». Han har skrevet både låt og melodi selv, men mener selv han ikke er verdens beste låtskriver.

– Det er en veldig typisk Rybak-tekst, den er veldig enkel. Jeg kaller en spade for en spade, jeg er ikke verdens beste til å bruke metaforer. Hvis barn kan forstå teksten, da er jeg fornøyd. Det skal ikke være noe om og men med mine sanger. Jeg skal være rett på, sier han.