Fra 1. desember 2019 slås fellesrådene i Ålesund, Haram, Sandøy og Ørskog/Skodje (sistnevnte del av Storfjorden kyrkjelege fellesråd) sammen til ett.

Kommune i miniatyr

På mange måter er fellesrådene som en kommune i miniatyr, hva gjelder organisering og funksjon.

Torsdag møtes Ålesund kirkelige fellesnemnd for å gjøre vedtak om vegen videre mot sammenslåing.

– Litt om framtida vet vi, men vi vet ikke alt. Det er mange detaljer som skal på plass, sier Robert Iversen, leder for fellesnemnda.

Den består av 10 representanter, to fra hvert av de fire fellesrådene, samt en politisk representant og en representant for biskopen.

Navnet på det nye rådet er allerede bestemt. Avklart er det også at kirkevergen i Ålesund blir ny kirkeverge for det nye storfellesrådet.

– Hvor det nye servicekontoret skal ligge, er ikke avklart. Dagens kontor for Ålesund ligger i Spjelkavik, men disse lokalene er ikke aktuelle. Vi er på jakt etter et nytt tilholdssted, som ikke nødvendigvis skal ligge i Ålesund, sier Iversen.

Må bytte arbeidssted

Han sier at noen ansatte får nytt arbeidssted. Enkelte må også belage seg på nye oppgave, da først og fremst kirkevergene i de andre kommunene enn Ålesund.

For de kirkelige tjenestene blir det ikke særlige endringer som følge av sammenslåingen, sier han. For eksempel ved praktiske spørsmål i forbindelse med gravferd vil mange måtte forholde seg til et kontor lenger unna.

– Vi vet at geografi og avstand betyr mye for folk. Men i dag går mye ellers på telefon og andre måter enn fysisk oppmøte, sier han.

De lokale prestene skal jobbe som før, og det lokale menighetsarbeidet skal bestå.

Tøffere tider for kirka

På grunn av den store omstillingen kirka står i, kan det bli endringer også i drifta av kirker og menighetsarbeid lokalt.

– Tegn i tiden tyder på at den økonomiske situasjonen ikke blir så romslig som den har vært tidligere. Samtidig går kirkebesøket nedover. Dette kan føre til færre gudstjenester og at menighetskontor blir slått sammen, sier Iversen.

Fakta

Sistnevnte har allerede skjedd i Volsdalen og Ålesund, som nylig fikk felles kontor i Volsdalen. Menighetene som er i ferd med å smelte sammen har tre kirker, inkludert Skarbøvik kirke. De har hatt tilbakegang i besøket over tid.

– Det er dyrt å drifte kirkene. Økt utleie, for eksempel av kirka i Skarbøvika, kan bli aktuelt, sier Iversen. Han er ellers leder av dagens Ålesund kirkelige fellesråd og nestleder i Ålesund menighetsråd.

Muligheter og utfordringer

På torsdagens møte skal fellesnemnda tilsette en prosjektleder i 30 prosent stilling. I tillegg skal det vedtas reglement for administrasjonsutvalget, prosjektplan og oppretting av prosjektgrupper.

– Dette er viktige beslutninger for det som skal skje videre framover, sier Iversen.

Han mener at sammenslåingen av fire kirkelige fellesråd innebærer både nye muligheter og krevende utfordringer.

– Ikke minst økonomisk er det ting å hente på samarbeid. Uansett er dette noe som er kommet for å bli.

God stemning tross alt

– Alle de som er med i arbeidet vil gjøre sitt beste for en best mulig løsning for alle de 65.000 innbyggerne i nye Ålesund. Vi har hittil holdt tre møter i nemnda og stemningen har vært god, sier Iversen.

Foreløpig er fellesnemnda tildelt 900.000 kroner fra den kommunale fellesnemnda til å gjennomføre sammenslåingen.

– Dette er helt sikkert for lite. Vi må nå utarbeide et realistisk budsjett og søke om tilleggstilskudd fra den kommunale fellesnemnda, sier Iversen.