– I en tid hvor det stormer rundt fødselsomsorgen som stadig gjennomgår nedskjæringer og kutt, ønsker jeg å bidra med noe positivt til jordmødrene som gjør en fantastisk jobb.

– Ønsket er også å bidra til å gi kvinner en best mulig fødselsopplevelse, forteller Eva Rose Furmyr, som skal gi bort 20 bilder til fødeavdelingen i Ålesund, og fem til Sentrum Helsestasjon.

Inspirasjon og glede

Fotografen, oppvokst i Fosnavåg og bosett i Oslo, har fotografert over 120 fødsler gjennom i 20 år. I 2017 ga hun ut boka «Fødsel», sammen med forfatter Trine Dahlmann.

Å spre informasjon og glede rundt begivenheten er blitt en hjertesak.

– Det foregår en stor debatt om fødselsomsorgen i Norge. Vi har mangel på jordmødre i kommunene, fødesteder blir lagt ned, vi har økning i transportfødsler og etter sykeshusfødsler blir kvinner kastet ut i ekspressfart. Ifølge forskning er det feil vei å gå.

– I tillegg hører jeg ofte at gravide blir fortalt skrekkhistorier om fødsler. Like ofte hører jeg kvinner frykter det som kan bli deres beste opplevelse noensinne, sier Eva Rose.

10 uker i bobil

Ideen til bobil-turneen fikk hun etter ei utstilling med fødselsbilder hun holdt i Oslo Rådhus i 2014. Da ble alle bildene donert til Bærum sykehus.

– Kvinnene som fødte der fortalte meg at fotografiene motiverte og bidro til bedre fødsler. Jordmødrene fortalte meg at fotografiene hjalp mot fødselsangst, hevder fotografen, som nå har lagt opp til en 10 ukers turné.

Her skal hun gi bort fotografier til 70 fødesteder og helstasjoner, ta tempen på fødselsomsorgen og vise landet på sitt vakreste.