I Ålesund om noen tiår er rådhuset blitt erstattet av en paradeplass. Villaområdene er fraflyttet til fordel for «fortettingen» av høyblokker rundt sentrum. Jugendstilen er bevart under glasskuppel, familieforøkelse blir levert i esker på døra og motstandsbevegelsen holder til i Molovegen.

— Det er gøy å bruke Ålesund i romanform. Delvis gjør jeg det av bekvemmelighetsgrunner, for det er lett å skrive om en by der jeg vet hvor gatene går. I tillegg er det spennende å ta tak i kjente steder og kjente tanker, og vri litt på det, sier Bjørn Vatne. Han presenterer boka si på Ålesund bibliotek mandag kveld.

Mørkt om framtida

Også debutromanen hans fra 2015 hadde handling lagt til Ålesund. I andreboka er temaene miljø og overvåking. I Vatnes framtidsdystopi har Norge utviklet en teknologi der alle innbyggerne er koblet på hverandre, og kan lese hverandres tanker og streame hverandres liv kontinuerlig.

— Facebook-skandalen og debatten om personvern kom visst som bestilt før din boklansering?

— Jeg begynte å skrive på boka for tre år siden. Da var ikke dette et like hett tema som i dag. Jeg ser at boka leses på ulike måter. Noen syns den er skummel, mens andre sier den er morsom. Den har i hvert fall en slags happy ending, sier Vatne.

Boklansering på hjemmebane

«Nullingen av Paul Abel» finner sted i ei framtid der alle er pålagt av Staten å ha sin egen kjøkkenhage. Ålesund bibliotek har derfor invitert Ålesund hagelag til å ha en liten presentasjon på boklanseringen i kveld. Bjørn Vatne skal samtale med bibliotekar Ingrid Kornstad om boka, og lese fra den etterhvert.

Boka har så langt blitt godt motatt av kritikerne, med terningkast fem i både Dagbladet og Hamar Arbeiderblad. Morgenbladets anmelder kaller boka en «pageturner».

Skriveglad

Bjørn Vatnes første bok «Slik skal vi velge våre ofre» ble kåret til «Årets roman» av norske bokbloggere.

Vatne har tidligere jobbet som journalist, blant annet i Sunnmørsposten, og har i dag en deltidsstilling som rådgiver ved Møre og Romsdal fylkesbibliotek. Han jobber også med litteraturformidling i Ålesund litterære salong. I år er han også engasjert i Bjørnsonfestivalen i Molde.