– Jeg har alltid malt ansikt og portrett, og har lenge hatt lyst til å male gamle ansikt og eldgamle statuer som har dukket opp under utgravinger rundt om i verden. Og så har jeg sansen for kvinneansiktene Leon Roald lager, og nå har jeg fått i stand utstilling med begge deler.

Turid T. Helgesen er fornøyd med at utstillingsideen hennes er blitt noe av. Tirsdag 22. mai åpner utstillingen hun har gitt tittelen «Faces and fragments» i Albin Upp Galleri og Kunstkafé i Oslo.

Dit har hun med rundt tjue oljemaleri på lerret av den egyptiske dronninga Nefertiti, greske guder, torsoer og ansikt fra gamle statuer.

– Motivene er fragment fra fotografi jeg har sett i forskjellige bøker, og foto jeg selv har tatt, forteller Helgesen, som også har med maleri av det hun kaller fragment av levd liv til galleriet på Briskeby. De viser blant annet en gamle løe som står til forfall på Giske, og restene av en steinmur på Flø.

Damer på tur

Skulptør og keramiker Leon Roald har ved flere anledninger vist fram sine keramiske kvinneportrett til publikum i sitt nærområde. Men nå pakkes en gjeng på rundt femten damer for å dra på Oslotur.

– Flere privatpersoner har kjøpt kvinneportrett som de har tatt med seg bagasjen, men damene har ikke vært på gruppereise til Oslo før nå. Det er stas, sier kunstneren som holder til på Vigra.

– Jeg har lenge lengtet etter å stille ut i større byer, og håper at kollegaer, venner og bekjente kan sette pris på å se hva jeg arbeider med her ute i provinsen, sier Leon Roald som har gitt kvinneportrettene han stiller ut denne gangen et nytt uttrykk.

– Jeg er blitt mer eksperimentell med fargene, og gitt dem mer temperament, forteller kunstneren.

Turid T. Helgesen og Leon Roald er ikke de eneste kunstnerne som fyller Albin Upp Galleri fram til 3. juni. Det gjør også bildekunstnerne Ragna Kvernberg fra Molde og Wanja Elisabeth Karlsen fra Oslo. På hvert sitt vis gir de fire kunstnerne sine tolkninger av «Faces and fragments», mens Marianne Klokk, som er fra Ålesund, deltar med sanginnslag på vernissasjen.

Kvinneportrett på sokkel og til vegg i litt friskere farger enn før. Det har skulptør Leon Roald med seg til utstillinga i Oslo. Arkivfoto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø