– Jeg har lenge vært fascinert av Keiser Wilhelm II, både på grunn av hjelpa han ga Ålesund etter bybrannen i 1904, og fordi han var en viktig promotør av norsk malerkunst, sier Nils Arild Nygård og sikter til maleri av nasjonalromantikerne Hans Dahl og Adelsteen Normann.

– Linkene mellom Tysklands siste keiser og min virksomhet i et av byens jugendhus er mange. Derfor har jeg laget en permanent Keiser Wilhelm-samling, som jeg håper blir til glede for byens befolkning og alle turistene som kommer hit, legger han til og stopper foran glassmontere fulle av gjenstander Nygård mener kan knyttes til Keiser Wilhelm II, som besøkte Norge 23 ganger i tiden 1889 til 1914.

Besøkte Ålesund

– Her er loggen fra keiserens yacht Hohenzollern datert 23. juni 1904. Den er signert av Wilhelm og en rekke tyske prinser og adelige som var med på norgescruiset dette året. På den turen kom Keiser Wilhelm II til Ålesund for å se hvordan bybrannen hadde herjet, forteller Nils Arild Nygård mens han peker på loggen, og foto av keiseren når han ankommer Skansekaia noen år senere.

Keiserens omtalte saltkar, som er formet som døpefonten i Thune kirke fra 1250 av gullsmed Henrik Møller i Trondheim, står sentralt til i samlinga.

– Da jeg fikk øye på saltkaret med inskripsjonen W. R. med krone over på en auksjon, forsto jeg med en gang at det hadde tilhørt Keiser Wilhelm. Og kjøpte det med en gang, forteller kunst- og antikvitetshandleren som i ettertid blant annet har skaffet seg keiserens spaserstokk, sverd med keiserens monogram, håndblåst Röhmerglass som ble laget til kroningen av Keiser Wilhelm i 1888, en rekke originalfoto og militære og kongelige medaljer.

Viktig for byen

Lørdag åpner han dører for publikum som vil å se samlingen.

– Keiser Wilhelm var en kontroversiell mann, som ble beskyldt for å starte 1. verdenskrig. Men etter det jeg har lest, er ting mer nyansert enn som så. Han var en velgjører for Ålesund, og fortjener en samling, mener Nils Arild Nygård som peker på at byen har en gate oppkalt etter ham, og en steinstøtte med keiserens portrett i byparken.

Og nå en glassmonter full av ting fra keiserens liv og levnet.