Moldejazz 2018:

Strålte i åpningsparaden

Både sola og Maria Schneider strålte da gateparaden gikk gjennom Storgata.
Kultur

(RBnett:) Årets festival, den 58. i rekken, ble åpnet i strålende solskinn mandag formiddag med gateparade gjennom Storgata. Grammy-artist og Artist in residence Maria Schneider danset i front sammen med festivalsjef Hans-Olav Solli. Schneider smilte bredt bak solbrillene og under paraplyen. Utenfor Alexandra snudde hun seg og dirigerte Jazzlogen, som den bandlederen hun er.

- Velkommen til jazzbyen!

Ordfører Torgeir Dahl  trakk i sin tale fram ildsjelene Kikkan Sættem, Pingen Hansen og Petter Pettersson som grunnen til at festivalen er det den er i dag.

- Vi skal være i verdenstoppen, og tilby det beste innenfor de ulike jazzsjangrene, sa Dahl, som også var opptatt av mangfold, respekt og å gå utenfor trygghetssonen.

- At verden kommer til oss, er en fordel både innenfor kultur, men også innenfor næringslivet, sa ordføreren.

Deretter overtok trioen Gurls scena; Rohey Talaah, Ellen Andrea Wang og Hannah Paulsberg.

- Moldejazz må få økt, ikke redusert støtte

- Ikke fordi vi er den eldste, men fordi vi bidrar til utviklingen av norsk og europeisk jazz. Moldejazz er en produserende, ikke programmerende festival.

Det sa festivalsjef Hans-Olav Solli sin åpningstale.

Konferansier Anitra Eriksen trakk fram Araya Heeps spillejobb på Nordsjøfestivalen, og introduserte Hans-Olav Solli, som har bygget nytt hus på Bolsøya, som Byggmesteren.

- Vi har ikke hatt så godt forhåndssalg siden 2009. Det tror vi skyldes at vi har lagt to gode år bak oss, og at vi har programmert i år, sier Solli, som forventer at åpningskonserten med Schneider og ensemble Denada blir utsolgt.

For øvrig er også Gurls, som skapte stor begeistring i parken under åpningen, kl 22 i Storyville mandag nå utsolgt.

- Moldejazz skiller seg fra andre festivaler, med bestillingsverk, nye konstellasjoner og samarbeid, eller norgespremiere. Oppsummert er det over halvparten av konsertene. Molde kulturskole er nå full av musikere som øver inn musikk.

Festivalsjefen var tydelig på at om det skal skje en endring i festivalstøtten, må den økes, ikke reduseres.

Denne saken sto først på trykk i Romsdals Budstikke.