– Du får fire minutter!

Dette var beskjeden vi fikk fra en stresset manager før avtalen vår med den amerikanske saksofonisten David Sanborn. Heldigvis varte intervjuet med den verdenskjente saksofonisten vesentlig lenger enn fire minutt. David Sanborn rusler stille inn i garderoben etter lydprøven. Sunnmørsposten blir stående og vente utenfor mens han prater med trombonisten sin. Endelig henvender han seg til oss og spør entusiastisk:

– Hvordan var lydprøven? Låt vi bra? Låt jeg bra?

Vil fortelle en historie

Mannen foran oss er en jordnær og imøtekommende bestefarstype. Genuint opptatt av å høre andres oppfatning av musikken hans.

Det var slik David snakket om sin musikk, som historier. Når vi spurte han om hvilke sjangrer han plasserte seg selv innenfor, svarte han:

– Ingen av dem egentlig, det er ikke sånn jeg jobber.

Prøver ut nye ting

Videre forteller han om hvordan han lager musikk. Han prøver ut nye ting, for å holde hodet aktivt. Dette ser man igjen i musikken hans, som gjennom tidene er svært variert. Nå arbeider han sammen med et akustisk band, han forklarer at det er dette han føler for å jobbe med akkurat nå.

– Jeg følte at jeg ikke kom dit jeg ville med de elektriske greiene. Jeg har ingen strategi, det bare føles riktig, sier han.

– Jeg hadde ingen planer om å bli profesjonell musiker, men der og da tenkte jeg at dette vil jeg være en del av.

Rammet av sjukdom

Som barn ble han hardt rammet av polio og da han endelig kom ut fra sykehuset var han lammet fra halsen og ned. Kveldene tilbrakte han liggende ved radioen.

– Det var som å se en film, historiene strømmet ut av radioen. Jeg lyttet på jazz, blues, rock og R&B.

– Jeg skriver fortsatt ned andre musikeres soloer, det er noe jeg har gjort hele karrieren. Transkribering er god trening, både for hodet og for fingrene. Alle unge musikere burde lære seg andres soloer. Slik utvikler man ideer man selv kan bruke som solist.

En lang karriere

Vi er langt over våre fire tilmålte minutter, og vi runder av med et spørsmål om hva han selv synes er høydepunktene i karrieren. Da svarer han rett ut at:

– Det er umulig å velge! Jeg har hatt æren av å spille med så mange store musikere.