Det hele starta da Søstrene Fryd åpnet lokalene sine i 2015. Trine Isaksen, datter og niese av søstrene som driver restauranten, er selv kunstner og tok jobben som utstillingsansvarlig. Siden spisestedet åpnet har hun sørget for at kunstnere har et sted å stille ut alt fra foto til malerier og figurer.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

En døråpner for unge

Særlig i begynnelsen var det fokus på unge og gjerne nyutdannede kunstnere.

– Vi har en vegg som ofte er forbeholdt de som er «up-and-coming». Der har de nyetablerte, kanskje også nyutdanna kunstnerne fått stille ut, forteller Isaksen.

Hun legger til at det ikke alltid er lett for de yngre kunstnerne å finne gallerier som vil stille de ut første gang.

– Vi ønsker å være en døråpner, og har stilt ut for kunstnere helt ned i 16–17 årsalderen, sier Isaksen og legger til at det også har blitt en del mer erfarne kunstnere med årene.

Hun peker blant annet ut kunstnerfellesskapet Aggregat som noen av de mer profilerte.

Lav terskel for publikum

Isaksen ønsker ikke bare å gi en hjelpende hånd til unge kunstnere, men tror også at konseptet kan være positivt for publikum.

– Det er veldig mange galleri her i byen, men for mange er det nok litt høgere terskel for å gå inn der, enn på en restaurant. Her kan man sitte lenger og se på bildene mens man nyter en kopp kaffe. I de lune lokalene får man også sett utstillingen ei et annet lys. Det er nok lettere å se for seg hvordan et maleri blir hjemme i stua når det henger her, sier Isaksen.

Fjorder og fjell

Søstrene Fryd får mange henvendelser, men leter også etter kunstnere selv. Isaksen prøver å finne noe som passer sesongen, og har lagt merke til at særlig turistene elsker bilder av norsk fjorder og fjell.

I dag er det maleriene til kunstneren Bozenna Pedersen som pryder lokalene, og på mandag er det åpning av utstillingen med maleriene til Anita Øren. Dette er absolutt i tråd med turistsesongen hvor det er landskap som gjelder.

– Men så er det så abstrakt, og det gjør at det appellerer til veldig mange, mener Isaksen om den kommende utstillingen.

Akkurat nå er det maleriene til Bozenna Pedersen som pryder veggen hos Søstrene Fryd. Noe av det Isaksen liker ved å bytte utstillinger så ofte, er at det gir lokalene et helt nytt preg. Foto: Maria Moe