Jon Michelets kildemateriale til krigsseilerarkiv

Jon Michelets siste roman «Krigerens hjemkomst» får bred hyllest blant anmeldere. Dokumentasjonen bak bokserien skal til Norsk senter for krigsseilerhistorie.

Jon Michelet klarte å ferdigstille livsverket sitt før han døde 14. april i år. Nå skal dokumentasjonen bak seksbindsserien arkiveres i Norsk senter for krigsseilerhistorie.  Foto: NTB scanpix

Kultur

Fredag slipper Forlaget Oktober siste bok i Jon Michelets «En sjøens helt»-serie. Romanen «Krigerens hjemkomst» er den avdøde forfatterens sjette roman i serien.

Bak hele romanserien på nesten 3.500 sider ligger et enormt dokumentasjonsarbeid, der Michelet ifølge Dagsavisen opplevde nærmest å bli en uoffisiell kildesentral. Han mottok dagbøker, fotografier, filmer og flere tusen brev og epost fra folk som hadde tillit til arbeidet hans. Det ble et enormt privat arkiv.

Eget senter

Nettopp Michelets arbeid med norsk sjøkrigshistorie førte til opprettelsen av et eget senter i Kristiansand.

Historiker Bjørn Tore Rosendahl ved det som het Arkivet freds- og menneskerettigheter i Kristiansand lanserte i 2016 et nasjonalt krigsseilerregister. I dag er det Norsk senter for krigsseilerhistorie. Dit overføres nå flere hyllemeter med materiale.

– Jeg er selvsagt veldig spent på å få se Jon Michelets kildemateriale når det blir overført til oss. Jeg er spent på hva det er og hvor mye det er, sier Rosendahl til Dagsavisen.

Hylles

Boka hylles av en samlet anmelderskare i norske medier, med superlativer som «formidabel», «storslått» «imponerende» og «strålende». Samtidig trekkes det fram at all dokumentasjonen faktisk er en av bokas – og hele romanserien på nesten 3.500 siders – få svakheter: Det blir veldig mye detaljdokumentert handling.

– Samtlige bind lider under overlast av dokumentarisk krigsinformasjon. Forfatteren nærmest hopper fra den ene dramatiske scenen til den neste, skriver anmelderen i Aftenposten.

Måtte sette strek

I et intervju med VG sier Michelets enke, Toril Brekke, at forfatteren satte punktum for skrivingen av den siste romanen bare sju dager før han døde.

– Redaktøren fikk de siste sidene. Han hadde klart å skrive ferdig det som var det aller viktigste: Han hadde klart å beskrive Nortraship-oppgjøret, han hadde klart å ta Halvor Skramstad hele veien hjem til Norge, og han hadde beskrevet alt rundt hvordan krigsseilerne ble tatt imot. Men det er klart, han hadde noen ideer om ytterligere ting han kunne ta med, sier Brekke.

Jon Michelet døde 14. april med familien rundt seg.