Gjerdeløa til Heske havner i Kristiansand

Gjerdeløa fra Tafjord ender opp på Sørlandet etter at en samler har kjøpt kunstverket til Marianne Heske.

Kunsten og kunstneren: Marianne Heske i den mye omtalte Gjerdeløa. Arkivbilde  Foto: Roger Engvik

Kultur

Kunstsamler Nicolai Tangen har kjøpt Gjerdeløa til Marianne Heske for 2 millioner kroner og gitt det til Kunstsiloen i Kristiansand, skriver NRK.

– Jeg er veldig glad for at «Gjerdeløa» blir i Norge. Det kunne lett ha gått en annen vei. Og vi har litt kulturarv å ta vare på. Dette prosjektet er både kulturarv og konseptkunst i ett, sier kunstneren selv til kanalen.

Det skapte debatt at Nasjonalmuseet ikke ønsket å kjøpe det som er blitt omtalt som Norges første konseptkunstverk.

(saka held fram under)


Nasjonalmuseet sa nei til løa fra Tafjord:

Kunstneren foreslo å brenne det berømte kunstverket, nå er det ny interesse for Gjerdeløa

I frustrasjon over at Nasjonalmuseet ikke ville ha Gjerdeløa, foreslo Marianne Heske å brenne den på taket av museet og plassere asken i ei urne. Nå er flere museer og privatpersoner på banen for å kjøpe det berømte verket.

 

Gjerdeløa frå Tafjord:

Tafjord sa nei til Heske-løe

Marianne Heske donerer formene til avstøyping av den kunsthistorisk kjende Gjerdeløa til Kunstmuseet Kube. Kunstnaren ynskte å gi ei avstøyping i gåve til Tafjord-bygda, men kommunen og Tafjord Kraft takka nei.


Administrerende direktør for Sørlandets Kunstmuseum og den nye prosjektet med kunstsiloen, Reidar Fuglestad, er strålende fornøyd med å kunne stille ut løa og tror den vil være med å sette Kunstsiloen på kartet både internasjonalt og nasjonalt.

Heske demonterte løa for mer enn 30 år siden og fraktet det selv til Paris til sin første utstilling ved Pompidou-senteret. Den regnes som et av Norges mest ikoniske kunstverk, men i det siste har stokkene ligget i en lagerhall i Østfold. 

Nå er løa på vei til Aarhus kunstmuseum for å være der til utlån i to års tid, før den vender tilbake til Norge, ifølge NTB.