Filmen har Helsesista i ei lita rolle og musikk av Sigrid

«Psychobitch» får gode anmeldelser

«Sterk, ubehagelig og viktig», skriver VG.

Martin (Jonas Tidemann) og Frida (Elli Rhiannon Müller Osborne) i klasserommet i «Psychobitch».  Foto: Norsk Filmdistribusjon / Ape & Bjørn

Helsesista: Helsesista - Tale Maria Krohn Engvik spiller helsesøster Tone i filmen. Her sammen med Marius (Jonas Tidemann) og Trym (Eilov Gravdal).  Foto: Eirik Evjen

Kultur

Ungdomsfilmen «Psychobitch» er ute på norske kinoer, etter å ha vært på det som på filmhold karakteriseres som «den mest omfattende forhåndsturneen» for en norsk film noensinne. I filmen har Helsesista - Tale Maria Krohn Engvik, ei lite rolle og låta «Strangers» av Sigrid Solbakk Raabe er dessuten del av soundtracket.


Spiller nettopp helsesøster i det som fort kan bli den store ungdomsfilmen i vinter

Helsesista går til filmen

– Det er bare ei pittelita rolle. Så lita at jeg ikke trengte å pugge replikker.


Positiv mottagelse

Anmeldelsene som har kommet så langt er overveiende positive. Blant anna kaller VG «Psychobitch» for «ubehagelig, sterk og viktig», mens Aftenposten mener filmen «går rett inn i kjernen av dagens ungdomskultur med sosiale medier og prestasjonskrav». Begge gir filmen terningkast 5.

Filmpolitiet i P3 noterer seg at «den amerikanske highschool-filmen har fått en norsk tremenning», og gir en firer – med fratrekk for «noen snarveier som gjør at den ikke får den emosjonelle uttellingen den kunne fått». Dagbladet ruller en femmer og kaller den for «treffsikker og vesentlig».

Vårt Land oppsummerer «Psychobitch» som «effektivt og nysgjerrig om ungdoms psykiske problemer».

– Ungdommene kjenner seg igjen

Med på turneen i forkant var både de unge skuespillerne selv og Helsesista. Hennes observasjon fra forhåndsvisningene var at ungdomspublikummet «opplever filmen som ekte».

– De kjenner seg igjen, ikke minst i Marius.

Marius er filmens hovedperson. Han spilles av Jonas Tidemann, kjent for mange fra NRK-serien «Kampen» – også den i regi av Lund.

Hans rollekarakter er det en anmelder har kalt «en nesten kjedelig normal gutt», som møter på tittelens gærne og opprørske jente – Frida, spilt av Elli Rhiannon Müller Osborne, sist sett i «Utøya 22. juli».

– Marius prøver å skli gjennom ungdomstiden ubemerket, men så kommer Frida, sa regissør Martin Lund da han presenterte «Psychobitch» også for pressen. Filmen følger det umake vennskapet og følgene det får der hun utfordrer hans syn på verden.

På spørsmål om hvordan det var å spille Martin-rollen, svarte Jonas Tidemann at det var mange fysisk og psykisk krevende scener. Det vanskeligste for ham?

– Å måtte gå på ski! lød svaret. For Martin er en langrennsgutt, mens Jonas ifølge eget utsagn «ikke går på ski».

Hvordan være rebell

«Knerten gifter seg»- og «Kampen»-regissør Lund fortalte at han i en periode var opptatt av annerledeshet, og leste om konformitet. Han stilte seg spørsmålet: «Hvordan være ungdom og rebell i et så konformt samfunn som Norge?".

For samtidig som norsk ungdom i dagens generasjon prestasjon er riktig så skikkelige, sliter de også mer psykisk enn noen generasjoner tidligere, har Lund og produsent Ruben Thorkildsen uttalt, ifølge Rushprint.

– Mitt budskap er at ungdom skal tørre å være seg selv, sier Helsesista , som har vunnet flere priser for Snapchat-kontoen som følges av titusenvis av norske unge.