Konsertanmeldelse:

Dypsindig vinternatt

Ålesund kammermusikk vinterfestival 2019 hadde satt sammen et alvorspreget og kanskje en smule dristig program til sin avslutningskonsert i Ålesund kirke.
Kultur

Kammermusikkfestivalen i Ålesund har bevegd seg ut av varmen og inn i kulden. Ikke musikalsk, men i den forstand at man har byttet årstid for den tonale sammenkomsten. Avslutningskonserter kan gjerne tendere mot festivitas. Siste konsert i årets festival ble kalt «Vinternatt» og var viet alvoret. Her fikk publikum høre tre komposisjoner knyttet til menneskelige drama og sjelelig dybde.

Urfremføring

Første verk var «Living Fossils», komponert av Bjørn Morten Christophersen og skrevet for Ai-Ling Chiu. Stykket ble her urfremført med klaver, cello og fiolin. Musikken kan særlig forbindes til folk som gjerne holder på gamle sedvaner fremfor å ta til seg alt mulig nytt i en moderne verden. Denne elegante og krevende komposisjonen har få melodier og er vanskelig å definere. Tonene ville ikke være fremmede som ledsagere av en thriller-dramafilm. Her frembringes delvis en slags utenomjordiske klanger. Musikkens karakter peker i retning av at levende fossiler muligvis føler seg noe ubekvem i sine tilværelser?