Vil gi klimabevegelsen en ny kamplåt – og utlyser stor konkurranse

Hanne Kolstø har fått med seg et stjerneknippe musikere i juryen som skal løfte fram en nyskrevet sang som kan bli Klimabrølets kamplåt.

Klima: Hanne Kolstø og Klimabrølet-skaper Even Nord Rydningen på saunaen i Oslofjorden der de tilfeldigvis møttes. Nå vil hun løfte frem en ny klimalåt - ogutlyser låtskriverkonkurranse. Foto: Ragnhild Fagerheim / Handout 

Hanne Kolstø: Drar i gang låtskriverkonkurransen Etter Oss. Foto: Gitte Johannessen / NTB 

Etter Oss
  • Låtkonkurransen Etter oss er et samarbeid med Klimabrølet – en klimaprotest som holdes i Oslo 30. august.
  • Vinneren får gratis studiotid og muligheten til å gi ut låten sin på plateselskapet Jansen Records, som huser artister som Daniel Kvammen, Hajk og Razika.
  • Vinneren av Etter oss vil også få muligheten til å spille låten på protesten i Oslo 30. august.
  • Fristen for å sende inn bidrag er 10. mai.
Kultur

I juryen til Etter Oss, som er navnet på konkurransen om å skrive den beste klimalåten, sitter blant andre Sigrid, Lars Vaular, Halvdan Sivertsen og Mari Boine.

– Nå står vi med klimakrise opp til knærne. Jeg tror mange ser at vi ikke bare kan sitte og se på, nå må vi gjøre noe. Det vi kan! sier Hanne Kolstø, opprinnelig fra Sykkylven.

Og det den fire ganger Spellemann-nominerte artisten kan, er musikk. Etter å ha truffet Klimabrøl-skaper Even Nord Rydningen – han som 30. august skal prøve å samle folk til den største klimademonstrasjonen i Norge noensinne – tilfeldig i en sauna på Oslofjorden i januar, ble hun bedt om å spille.

– Det stilte jeg meg positiv til. Men så fikk jeg ideen til en klimalåtkonkurranse. Alt dagen etter var jeg i gang med planleggingen, forteller Hanne Kolstø til NTB.

Alle skal med

Hun har brukt alt hun har av nettverk for å få konkurransen opp på beina, og sier til NTB at målet med Etter Oss-konkurransen først og fremst er å spre ordet om Klimabrølet og få flest til å stille opp i august.

– Dere åpner for alle typer låter?

– Det er viktig. Alle skal med. Bestefar på 70, jente på 12, lydkunst, joik, og selvsagt pop. Alles stemmer er viktig. Jeg ønsker å samle musikkfeltet, det har jeg veldig troen på at vi kan få til. Innerst inne håper jeg vi får inn så mange bra låter og uttrykk at vi bare må gi ut en samlevinyl. Tenk om det går!

Og slik lyder Kolstøs definisjon på en klimalåt:

– Den trenger ikke være politisk eller skrevet som et kamprop. Det kan jo bare være en sang om det en er redd for å miste, eller hva som er fint med det livet vi lever har nå.

Ikke redd for å bli «klimaartist»

Hanne Kolstø påpeker at hun ikke er naiv og tror at musikk «kan redde verden».

– Det handler om å samles og vise politikerne at vi er mange som ønsker at de skal ta upopulære valg på vegne av klimaet.

Men hun røper at noen faktisk har sagt til henne at «er dette så kult å fronte, du bør passe deg – du vil vel ikkje bli «klima-artisten?», sier hun til NTB.

– Det er ganske vilt at noen i 2019 er mer redde for å være ukule enn for klimakrisen. Jeg skal iallfall ikke stå der når verden går under og tenke «men jeg var iallfall kul». Hvis det mot formodning skulle gå galt vil jeg tenke at jeg gjorde det jeg kunne.

– Positivt

Klimabrøl-sjef Rydningen mener det er positivt at musikkbransjen setter sitt eget preg på klimakampen og sier i en uttalelse:

– Det er på høy tid at vi samler oss, på kryss og tvers av politiske tilhørigheter og samfunnslag, og løser dette sammen. Det er ikke venstresiden eller høyresiden, aktivist eller sofasitter, ung eller gammel. Nå er det alvor, det er alle, og alle til årene: Vi må samle oss i møte med et gigabeist av en utfordring, sier Rydningen:

– Å jobbe for å nå målene i Parisavtalen er å jobbe for en best mulig framtid, for flest mulig. NTB