«Havboka» til Parken kulturhus onsdag

Myter, fakta og tanker om havet

Når mer enn to tredjedeler av kloden vår er dekket av saltvann, hvorfor kan vi ikke like godt kalle kloden vår for Havet?

«Maktkamp på havet»: Onsdag kveld kommer forestillinga «Havboka» til Parken kulturhus i Ålesund, der skuespilleren Jan Sællid gir liv til både menneske og håkjerring, hovedrollene i fortellingen.  Foto: Riksteatret

Viser video: 17 år gamle Aron Urkedal fra Ålesund har som mål å bli verdens yngste dykkerinstruktør. Han kommer til foajeen før forestillinga «Havboka» for å vise video og forteller om sitt forhold til havet.   Foto: Lisa Blaser

Mannen og havet: Skuespiller Jan Sælid får strålende anmeldelser for sin innsats i «Havboka».  Foto: Riksteatret

Kultur

Spørsmålet er henta fra Morten Strøksnes boksuksess «Havboka», som Riksteatret og Nationaltheatret har laget teater av.

500 år gammelt

I en liten båt langt ute på Vestfjorden utenfor Lofoten sitter forfatteren og hans venn i en RIB.

Under gummibåten, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike.

Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn 500 år gammelt, bli over sju meter langt og som på mange måter er mennesket overlegent. Agnet som skal få Håkjerringa på kroken er kadaveret av en skotsk høylandsokse.

Hvordan blir dette møtet? Det er utgangspunktet for den kritikerroste og prisbelønte «Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai i en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider», ei bok som er oversatt til 25 språk.

Fiskeskrøner og kunnskapsbok

Fra sin havn på den lille øya Skrova utforsker Strøksnes vårt forhold til havet. Her øser han av ei rikholdig samling med sagn, myter og gamle krøniker, reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer.

Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner.

Lidenskap for havet

Før forestillinga, som er regissert av Ole Anders Tandberg, blir det gratis intro i foajeen, der Parken kulturhus og Region Ålesund har samlet et knippe deltakere som skal snakke om sitt forhold til havet:

17 år gamle Aron Urkedal som vil bli verdens yngste dykkerinstruktør forteller og viser video.

Tidligere ungdomsskolelærer Arne Tunheim som har brukt år av livet sitt på å vekke barn og ungdom sin lidenskap for fiske.


Aron (17) vil bli verdens yngste dykkerinstruktør

Da Aron Urkedal var liten hadde han dypvannsskrekk og grein bare han fikk sand mellom tærne. Nå vil 17-åringen fra Ålesund bli profesjonell dykker og har satt seg et hårete mål.

 

Randi Kjerstad Hagerup var med å starte opp «Plastpiratene» på Lepsøy i 2017 svarer på hva som får ei travel kvinne til å gå langs fjøresteinene for å rydde opp etter andre.

Marinbiolog Kaia Lønne Fjærtpft skal fortelle om «Passion for the ocean», organisasjonen som har som formål å inspirere og motivere mennesker til å ville ta vare på havet.

Mens varaordfører i Ålesund Tore Johan Øvstebø snakker om hvordan han ser på havet som ressurs, både for regionen og ham selv personlig.