Ane fra Måløy vant Brageprisen med debutboka si

Hedersprisen gikk til Edvard Hoem fra Fræna under torsdagens Bragepris-utdeling. Ane Barmen fra Måløy fikk prisen for beste barnebok.

Vant: Ane Barmen vant Brageprisen 2019 i kategorien Barne- og ungdomsbøker, med boka «Draumar betyr ingenting».  Foto: NTB scanpix

Kultur


Ane Barmen fra Måløy vant barne- og ungdomskategorien med boka «Draumar betyr ingenting». Ungdomsromanen var hennes debutbok.

– Dette er utrolig stort og veldig uventa, sa ei glad og overraska Ane Barmen til Fjordenes Tidende torsdag kveld.

– «Draumar betyr ingenting» viser stor innsikt i hvordan sorgen kan oppleves som ensom fordi livet for andre går videre – men for den som sørger, får alt en annen farge, skrev juryen i sin begrunnelse.

Boka handler om hvordan hovedpersonen Louise mister sin kjære Tormod.

– Den viser hvordan Louise tenker og handler framfor å forklare, og intensiteten holdes oppe med et språklig driv og en vellykket komposisjon, skriver juryen.

Uforglemmelige portrett

– Hedersprisvinneren har skrevet uforglemmelige portrett av mennesker, og deres liv og virke. Han har en egen evne til å skildre gleden og slitet i all slags arbeid, heter det i begrunnelsen fra juryen for hvorfor Edvard Hoem vant årets hederspris.

70 år gamle Hoem debuterte som forfatter i 1969, og har siden den gang skrevet en lang rekke romaner, dikt, skuespill, biografier og annen litteratur.

– Årets hedersprisvinner har rukket mye, og har en svært imponerende produksjon bak seg, som romanforfatter, dramatiker, samledikter og Shakespeare-gjendikter, skriver juryen i begrunnelsen.

Edvard Hoems nye roman utsatt til neste sommer

Krønikeskriver Edvard Hoem skulle denne måneden ha kommet med et nytt verk, «Felemakaren og døtrene hans». Nå opplyser forlaget at romanen utkommer høsten 2020.


Hedersprisen går, ifølge juryen, til en person eller institusjon som i kraft av gjerningen som forfatter eller oversetter har bidratt til å øke spredningen av, eller forståelsen av, litteratur, eller til å bedre kvaliteten på norsk skriftkultur.

Det er dette juryen mener at Hoem har gjort, for å gjøre seg fortjent til prisen.

Heder: Brageprisvinnerne f.v.: Torgrim Eggen (Sakprosa), Martin Ernstsen (Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn), Edvard Hoem (Hedersprisen), Ane Barmen (Barne- og ungdomsbøker) og Nina Lykke (Skjønnlitteratur).  Foto: Heiko Junge

Delt ut i Oslo

Ellers vant Nina Lykke med boken «Full spredning» i kategorien skjønnlitteratur, Torgrim Eggen med «Axel. Fra smokken til ovnen» i kategorien sakprosa og Martin Ernstsen med tegneserieversjonen av «Sult» i den åpne klassen.

Alle prisene ble delt ut under en festforestilling på Dansens Hus i Oslo torsdag kveld.


Hoems jordmorberetning i nytt opplag

Mange vil lese om hvordan det var å være jordmor i gamle dager.Hoems nye er blitt en anmelderfavoritt

Det vanker strålende kritikker til Edvard Hoems «Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren».