Ålesund strykekvartett går live på digital scene:

Byr på Beethoven direkte

Publikum må holde seg hjemme, men Ålesund strykekvartett holder seg til programmet. Torsdagens konsert på Sobra scene sendes direkte på smp.no, og blir åpen for alle.

Nesten som vanlig: Ålesund strykekvartett prøver å holde tilbudet i gang, og spiller Beethoven som planlagt denne uka. Men uten publikum i salen på Sobra scene. Pressefoto fra øving.  

Kultur

Konserten blir publikums første møte med strykekvartettens ferskeste medlem: Anna Mędzkiewicz på bratsj er vikar fram til jul, for Linda Bønes som for tida er i mammapermisjon (vi gratulerer!).

Følg torsdagens konsert fra klokka 19.30 her

— For oss i Ålesund strykekvartett er det kjekt å få spille, i en tid da det meste er avlyst og publikum må bli hjemme. Det er lett å få brakkesyke, når alle nå må holde seg for seg selv, og alle sitter og får med seg alt nytt om koronaviruset. Nå trenger vi positive opplevelser også, og det ønsker vi i kvartetten å bidra til, sier Samuel Skrede.

— Vi er jo Ålesunds eget musikkensemble, og blir til vanlig sendt dit folk er. Vi har konsertprogrammet klart, og håper at vi med musikken kan være til glede for folk i regionen, nå som vi må tenke nytt for å nå fram til publikum, sier han.

Et lite hint av vår

Det tok ikke mange timer etter at alt av konserter og arrangement over hele landet ble avlyst sist uke, før Ålesund strykekvartett tok kontakt med Sunnmørsposten. Spørsmålet var om det er mulig å få den planlagte kveldskonserten deres på Sobra scene på Avholdshjemmet 19. mars sendt direkte og digitalt, på smp.no.

Og slik blir det. Konserten vil gå etter programmet, med samme tid og sted som planlagt. Og med Beethoven i fokus:

— Dette er jo et Beethoven-år som markerer at det er 250 år siden komponisten ble født. Vi skal spille to av hans sentrale verker for kvartett fra 1800-tallet, blant annet noe sprudlende og vårlig, sier Skrede.

Han snakker da om Opus 18 nr. 1 i F-dur. I tillegg skal de spille Opus 74 i Ess-dur, den såkalte «Harpekvartetten».

— Beethoven er en av de aller mest betydningsfulle komponistene innen vestlig klassisk musikk. Harpekvartetten skrev han i samme periode som Skjebnesymfonien. Da var han i en produktiv og spennende fase, forteller Skrede.

Kvartetten mindre rammet av kulturkrise

I tillegg til kvartettoppgavene, som til vanlig betyr egne konserter, skolekonserter, gjestespill og samarbeidsprosjekter, underviser musikerne 30 prosent av arbeidstiden ved Ålesund kulturskole. Musikerne er også gruppeledere i Ålesund symfoniorkester.

— I strykekvartetten er vi i en heldigere situasjon enn mange andre kulturarbeidere akkurat nå, ved at vi har faste stillinger i kommunen. I forhold til undervisningen er vi i gang med å tenke alternativt, for å sørge for at elevene får så god oppfølging som mulig, når alt er så rart og annerledes som nå, sier Skrede.

Ålesund strykekvartett har vært i drift siden 1985, og består for øyeblikket av Ai-Ling Chiu, fiolin, Laurens Weinhold, fiolin, Anna Mędzkiewicz, bratsj og Samuel Skrede, cello.

Nykommeren Anna Mędzkiewicz er fra Polen og har både bratsj og barokkbratsj som hovedinstrument.

Hun har utdanning fra blant annet Karol Lipinski Musikkakademi i Polen og Universitetet i Stavanger, og vil være vikar i kvartetten ut 2020.