Sunnmørspostens digitale scene:

Til alle som kjenner seg karantene-sur: Her kommer en daglig dose kultur

Sunnmørsposten inviterer til flere konserter og kulturarrangement framover, på Scena på smp.no.

Fram fra arkivet: Minikonsert på Scena med Marie Løvås fra Skodje, fra 2014.

Kultur

Det er først når kulturlivet settes i karantene, at vi forstår hvor mye kultur har å si for oss, også i det daglige, er det mange som påpeker i disse dager.

Sunnmørsposten planlegger nå flere tiltak for å bidra til å få kultur ut og hjem til folk, forteller kultur- og reportasjeredaktør Kristin Knudsen:

— Sunnmørsposten har siden 2013 hatt vår egen digitale scene der vi blant annet har kunne tilby en lang rekke med minikonserter innen flere sjangre. Dette er konserter som vi nå henter fram fra arkivet, for å bidra til å gi folk noen kjærkomne pustehull i hverdagen, mellom all koronainformasjon, sier hun.

Åpen sak: Se konserten i opptak her - og flere skatter fra arkivet

I tillegg skal Scena fylles med fersk kultur, når Sunnmørsposten framover streamer nye konserter og andre kulturelle innslag.

Holde kulturlivet i gang

Det betyr at den planlagte konserten med Ålesund strykekvartett på Sobra scene på Avholdshjemmet kommende torsdag kveld vil gå etter programmet, uten publikum i salen.

Publikum får i stedet anledning til å samles til konsert på Sunnmørspostens nettside, fra hvert sin hjemmekarantene.

— Når kulturlivet på mange måter er innstilt i sin vanlige form, må vi lete etter andre måter å knytte folk sammen, og da kan Sunnmørsposten være en viktig møteplass. Vi er også interessert i samarbeid med andre kulturaktører som kan bruke Scena som en arena til å nå ut til publikum, sier Knudsen.

— Målet vårt er å bidra til at folk kan få en daglig dose kultur. Og da tenker vi ikke bare på musikk, for Scena er åpen for kultur i alle former, understreker hun.


Scena
  • Scena er Sunnmørspostens digitale kulturscene på smp.no, etablert i 2013.
  • Scena har hele tida vært en arena for å løfte fram lokale artister, og arkivet inneholder blant annet mer enn 50 små konserter eller sceneinnslag. Flere av minikonsertene har før blitt sendt som lunsjkonserter.
  • Blant artistene som tidligere i karrieren spilte på Scena er Sigrid og broren Tellef Raabe, Amanda Tenfjord, sopran Maria Steinsvik, Holum Trio, Ole Paus med Polkabjørn og Kleine Heine, Ina Hoem, Robert Post, Lena Nymark og platedebutant Marie Løvås.
  • Scena vil framover trekke flere konserter fram fra arkivet, i tillegg til å streame nye konserter og kulturinnslag, samt å opprette samarbeid med andre aktører. Målet er å bidra til at folk får kulturopplevelser, også når de må holde seg hjemme.
  • Scena er tilgjengelig for alle som kan tenke seg å ta den i bruk.

Skatter fra arkivet

Nå finner vi fram tidligere konserter, som blir en serie med tilbakeblikk på ulike artister som mange har fulgt lenge.

Som Sigrid Solbakk Raabe. Hennes lunsjkonsert på Scena i Sunnmørsposten i 2013 vet vi nå at var bare starten på et popeventyr som skulle ta helt av noen år seinere.

Amanda Tenfjord har også valgt å satse fullt på musikken. Hun spilte på Scena for fem år siden.

Klassisk sanger Maria Steinsvik har siden hun opptrådte på Scena blitt tilknyttet Den Norske Opera.

Og mange husker kanskje minikonserten med Ole Paus, Polkabjørn og Kleine Heine.

Platedebutant

For Marie Løvås fra Skodje sørget koronatiltakene for bråstopp på platelanseringa hennes sist uke.

Debutplata hennes «Natta ser det som ingen ser» er ute, men den planlagte releasekonsert sist torsdag i Kulturkirken Jakob i Oslo ble jo ikke noe av, da alt av kulturarrangementer ble avlyst bare noen timer før hun skulle gå på scena. Hun fikk heller ikke presentere nyplata på Terminalen i helga.


Plateslipp for Skodje-artist

Hjemlengsel ble til tekster på norsk

«Natta ser det som ingen ser» heter det rykende ferske debutalbumet til Marie Løvås. 15. mars presenterer hun låtene sine på Terminalen.


— Det har vært en veldig rar uke, og selvfølgelig er det tøft når noe jeg har jobbet mot så lenge plutselig ikke blir noe av. Men situasjonen er lik for alle, og da hjelper det at publikum støtter og viser at de vet at vi artister finnes, sier Løvås.

Nå som den planlagte konserten hennes på hjemmebane i helga ikke ble noe av, trekkes hun her fram fra arkivet, med minikonserten hun holdt på Scena i Sunnmørsposten i november 2014.