Kulturlivet er ikke avlyst likevel:

Spiller live fra stua og finner et større publikum enn før

— På en vanlig konsert kommer det kanskje 150 publikummere. Nå har snart 47.000 vært innom og sett konserten jeg sendte fra stua, forteller Natalie Sandtorv.

Direkte: Denne uka inviterte jazzartist Natalie Sandtorv med musiker Martin Vinje til livekonsert fra egen stue.   Foto: Privat

Kultur

Hun er en av artistene som den siste uka har tydd til hjemmekonsert, som alternativ til alle avlyste kulturarrangement.

Ålesund strykekvartett velger å sende sin konsert direkte i kveld fra Avholdshjemmet, på smp.no:


Ålesund strykekvartett går live på digital scene:

Byr på Beethoven direkte

Publikum må holde seg hjemme, men Ålesund strykekvartett holder seg til programmet. Torsdagens konsert på Sobra scene sendes direkte på smp.no, og blir åpen for alle.


Sunnmørsposten kommer ellers til å tilby digitale konserter daglig framover på vår digitale scene, Scena:


Sunnmørspostens digitale scene:

Til alle som kjenner seg karantene-sur: Her kommer en daglig dose kultur

Sunnmørsposten inviterer til flere konserter og kulturarrangement framover, på Scena på smp.no.


Følg torsdagens konsert fra klokka 19.30 her

Sandtorvs konsert ble sendt på egen Facebook-side, samt via det digitale konsertstedet «Brakkesyke 2020».

Responsen ble større enn hun hadde sett for seg:

— Jeg er positivt overraska over hvor stort publikum jeg har fått med denne ene konserten, og hvor hyggelig responsen har vært, i form av både kommentarer, oppmuntring og bidrag. Til sammen ble pengestøtten til en god hyre for en artist i disse tider, nesten som for en vanlig konsert. Og et publikum på over 46.000 er ikke akkurat hverdagskost, sier Sandtorv.

Miniturné fra studio

Egil Olsen har kommet tilsvarende godt ut av å spille live fra eget studio på Nesodden, både sist helg og torsdag kveld denne uka. Han planlegger minst en konsert til sendt «hjemmefra», for å erstatte det som skulle ha vært en turné i disse dager:

The show must go on: Egil Olsen visste ingenting om responsen han ville få, da han bestemte seg for å prøve live-konserter fra eget studio, i disse karantene-tider.   Foto: Privat

— Alle avlysningene sist uke slo meg ut i en dag eller to, før jeg fikk tatt meg sammen. Vi kan ikke gi helt opp heller. Noe må vi musikere fylle tida med, sier han om livekonsertene han har sendt.

På det meste så 1.000 mennesker på konsertene hans samtidig, og hele 70.000 klikk innom de to første konsertene forteller om stor interesse og støtte.

— Jeg har mistet seks jobber jeg skulle hatt på to uker, og tror vel at veldig mye av planene for 2020 må forskyves til 2021. Da har ikke jeg annet valg enn å prøve å få inntekt på nye måter. Lukrativt er det ikke, men dette hjelper litt, sier Olsen.

Et skifte

Natalie Sandtorv ser på konsertene hjemmefra som en mulig redning for musikere nå for tida, og et kjærkomment tilbud til alle andre som må holde seg hjemme. Hun tror det kan være starten på en endring som kan vare lenger enn korona-karantenen:

— Når alt av konserter er avlyst, stiller de store aktørene med stort markedsføringsbudsjett og lett tilgang til medier og radiokanaler, mer likt med alle andre, og mindre profilerte artister slipper lettere til.

— Også jeg har oppdaget nye artister jeg ikke har hørt før. Når radiokanaler kun kjører norsk musikk, er det flere av oss som slipper til, sier Sandtorv.

— Jeg tror faktisk dette kan være et lite skifte vi ser nå, som gjør at en større bredde av artister kommer mer fram. Det blir spennende å se hvor lenge det varer. Jeg håper vi får se at mange artister som har jobbet lenge, som Egil Olsen, får et varig oppsving etter dette, sier hun.

Ellers kan barna begynne å glede seg, tror Sandtorv, for snart kommer barnekonsertene som alternativ til alle de andre skjermaktiviteter hjemme.


Ber publikum om støtte til kulturlivet:

Ber publikum om å støtte kulturlivet: — Ikke krev pengene tilbake

Artister og kulturarbeidere står brått uten inntekt som følge av koronautbruddet. Jazzartist Natalie Sandtorv er en av flere som ber publikum om å la være å kreve penger tilbake for kansellerte arrangement framover.Ringvirkningsanalysen for kulturlivet

Tror flere vil se verdiskapingen

– Vi er veldig glade for at det offentlige får opp øynene for hva vi driver med. Å basere seg på så mye frivillighet er krevende.Fylkeskommunen:

Kulturarrangørar slepp å betale tilbake tilskot

Møre og Romsdal fylkeskommune kjem ikkje til å krevje tilbake tilskot til kulturarrangement som no blir avlyst på grunn av koronaepidemien.