Ketil Strand går live på digital scene:

Har gitt ut nytt soloalbum: – Noen av låtene er over 30 år gamle

Ålesunderen Ketil Strand har over 40 års erfaring som gitarist og gitaristpedagog. Som soloartist har han gitt ut egenkomponert musikk, men nå går musikkens hans i en litt annen retning.

Scena: Ketil Strand fra Ålesund.

Kultur

Det får vi blant høre gjennom hans splitter nye album «Spor».

I dag klokka 14. 30 spiller han et utdrag fra albumet på Scena.

6. mars i år hadde han slippkonsert på kulturhuset med albumet, som er noe annerledes enn de to første soloalbumene, «Axe-Files» fra 2011 og «II» fra 2013.

– På de to første albumene la jeg på flere instrumenter, brukte flersporsteknikk og hadde med trommer og slikt. Det kunne da høres ut som at det var et band som spilte.

Se flere konserter fra Scena her:


Sunnmørspostens digitale scene:

Direkte kultur og skatter fra arkivet

Sunnmørsposten inviterer til direktekonserter og musikalske gjensyn fra Scena på smp.no.


Noen av låtene er over 30 år gamle

Nå er det seks år siden musikeren sist gang spilte på Scena. På spørsmål om hvordan han ser tilbake på konserten i 2014, ler han litt.

– Jeg vet ikke om jeg husker det så godt. Den gangen brukte jeg noe som heter «loop», som består av å legge lag på lag med musikk. Da får man flere stemmer om gangen.

Men musikken hans går nå nye veier. «Spor» blir mer enklere på et vis, i uttrykket.

STORT SMIL: Gitaristen Ketil Strand, her fra en konsert på Gomerhuset i Skodje.  Foto: Arkivfoto.

– Den nye plata er mye mer nedstrippa, og er lettere å framføre live nå som jeg bare spiller med en gitar. Det nye albumet består også bare av egenkomponerte instrumentallåter.

Han opplyser at noen av låtene på det nye albumet ble skrevet for over 30 år siden.

– Jeg har spilt og hørt på all slags musikk opp igjennom åra. Ting har kanskje forandret seg etter hvert, så noen låter har blitt endret, forteller Strand.

– Musikken er god å ha i disse tider

På grunn av koronaviruset er det mange musikere som har det tøft, siden konsertene deres har blitt avlyst. Selv har flere av hans konserter blitt avlyst.

– Der er også større prosjekt med kor som blitt utsatt, som kommer til å bli spilt senere. Men jeg er heldigvis ikke frilanser på heltid, og underviser etter beste evne på kulturskolen ved hjelp av digitale hjelpemiddel i en 75% stilling.

For dem som sitter i hjemmekarantene, tipser han om at musikken er god å ha i disse tider.

– Om man har en gitar eller to i hus, er det et veldig godt tips. Jeg har gitaren og musikken å bruke nå. Musikere spiller konserter på Facebook og YouTube, så på nettet kan man hente inspirasjon hos dem.

FINGERSPILL: Ketil Strand viser klassisk Mark Knopfler-teknikk med bruk av fingrer i stedet for plekter med høyre hånd.  Foto: Nils Harald Ånstad (arkivfoto).

Framtidsplanene er klare når hverdagen begynner å normalisere seg igjen.

– Nå har jeg nettopp gitt ut ny plate, så det får holde en stund. Når ting normaliserer seg igjen, skal jeg spille live igjen med solokonserter og andre sammenhenger med tributebandet «Brothers in Arms», med kor-prosjektene og andre frilansjobber.