Her er dagens gjensyn på Scena

En lystseilas med Paus og Polkabjørn

Bjørn Tomren har blitt pappa siden han jodlet med Ole Paus sist. Han tror ikke det er noe hinder for å sykle Norge på langs med enhjuling.

Se den livlige lunsjkonserten med Ole Paus, Polkabjørn og Kleine Heina på smp.no. Opptak fra mars 2015.

Kultur

– Jeg vet ikke om jeg får til den sykkelturen på ett hjul i sommer allerede. Akkurat nå er det jo ingen som kommer noen veg, og så er jeg i grunnen mest opptatt av den lille jenta vi fikk i desember.

Allsidig: Bjørn Tomren fra Tomrefjord har gitt ut plate siden sist, helt fri for jodling.  Foto: Privat

– Å være pappa er stor stas og veldig spennende. Men det blir en ny tur Norge på langs, før eller seinere, sier Bjørn Tomren på telefon fra Bergen, der den lille familien inntil videre har slått seg ned.

Hans tidligere langturer gjennom og langs hele Norge har vært padlende (2005), til fots (2008), på ski (2013) og i robåt (2015).

Ved siden av daglig barnelek og nye, ville turplaner, planlegger Tomren med samboeren Åse Britt Reme Jakobsen nå ukentlige direktekonserter fra stua hver onsdag kveld.

Så lenge det klaffer med barnevakt.

– Det er ei alvorlig tid, dette her, men rent personlig er det hyggelig å få være mye sammen med familien, sier Tomren.

Se flere konserter på Scena her:


Sunnmørspostens digitale scene:

Direkte kultur og skatter fra arkivet

Sunnmørsposten inviterer til direktekonserter og musikalske gjensyn fra Scena på smp.no.


Et uventet samarbeid

Det ble full klaff da de to musikerne fra Tomrefjord og Molde, kjent som Polkabjørn (Tomren) og Kleine Heine (Heine Bugge) møtte Ole Paus, og la ut på turné sammen, våren 2015. Samarbeidet ble til visegruppa «Med kniven på strupen».

Fv. Polkabjørn (Bjørn Tomren), Ole Paus, og Kleine Heine (Heine Bugge). Fra konserten på Scena i Sunnmørsposten for ganske nøyaktig fem år siden.  Foto: Nils-Harald Ånstad

De var innom Scena hos Sunnmørsposten på turnéen, og holdt da denne lille lunsjkonserten, introdusert av Ole Paus på denne måten:

– Vi har altså blitt en trio. Gud veit hvordan det oppsto, men det er en ren lystseilas, dette her. Det er noe vi gjør fordi det er fryktelig moro å være sammen, og fordi vi har glede av å spille sammen.

Og han la til, om strupesang og jodling:

– Det Bjørn gjør er å åpne dørene til et helt nytt og annerledes musikalsk univers.

Nye musikalske veger

– Jeg skulle etter planen ha spilt enda mer med Paus, men det var jo den sommeren jeg rodde Norge på langs, og Paus kunne ikke vente på at jeg skulle komme i land, forklarer Tomren.

Men de har fortsatt kontakt, og Paus møtte opp på releasekonserten til Tomren i Molde sist oktober.

Alt med måte: Det kan bli for mye av jazz og country også, og hentes Polkabjørn og trekkspillet til Kleine Heine fram.  Foto: Privat

På debutplata «Bad Science Fiction» viser Tomren andre musikalske sider enn jodlingen, som americana og jazz, country og salmesang.

Han er kjent som en mer enn gjennomsnittlig allsidig musiker, og er med i mange ulike band og prosjekter. Ved siden av jodleduoen Polkabjørn og Kleine Heine kan disse nevnes:

  • Pønkbandet «Tomra Konfeksjon».
  • Salmesangtrioen «Samantha Foxtrot».
  • Americanabandet «The Thomas Quickstep Experience».
  • Strupesangtrioen «Huurd Altan Hangai Tu».
  • Salmesangkollektivet «Tomra Pjolter- og Salmesangforening».

Sjakkentusiast

– Det må ikke bli for mye av verken det ene eller det andre, men en god balanse, så det holder med Polkabjørn en gang i uka, sier han.

De siste ukene har han sett mye på sjakk. Det er hans karantene-tips, både gamle sjakkturneringer i opptak, og partiene fra årets kandidatturnering, som før helga ble satt på vent. Og så leser han mye og ser film:

– «Heisen til skafottet» er den siste jeg så. En filmklassiker fra 1958, tipser Tomren.


Polkabjørn tek årene fatt

Han har kryssa Norge på ski, til fots og med kajak. No skal han ro, kanskje saman med Morten Abel og Ole Paus.