Dugnad for kultur – se konserten med Natalie Sandtorv i opptak

– Uten kultur hadde folk kjeda seg i hjel hjemme i stua

For artist Natalie Sandtorv, i motsetning til mange andre artister, har de siste to ukene vært mer travle enn vanlig.

Scena: Natalie Sandtorv

Kultur

Konserten starter fire minutter ut i opptaket.

– På grunn av karantenebestemmelsene som var, reiste vi opp fra Oslo til Ålesund allerede for to uker siden. Deretter har vi i grunnen sittet i karantene ved Ocean Sound Recordings på Giske fram til nå. Der har vi vært superaktive og jobbet mye. Mer enn vanlig faktisk, forteller Sandtorv til Sunnmørsposten.


Dugnad for Kultur:

Vil gi artister som har mistet inntekt en scene å spille på

Dugnad for Kultur vil artistene bli streamet på Facebook og smp.no, og publikum får mulighet til å høre konserter live med topp lyd og kvalitet.


Mandag skal hun holde konsert i regi av prosjektet Dugnad for kultur, et samarbeidsprosjekt mellom Sparebanken Møre, Momentium, Konsertsystemer, Fuglefjellet, Ocean Sound Recordings og Sunnmørsposten. Konsertene blir streamet både på smp.no og Facebook, med topp lyd og kvalitet. Ideen er at artister med tapte inntekter skal få ei scene å spille på.


Kulturlivet er ikke avlyst likevel:

Spiller live fra stua og finner et større publikum enn før

— På en vanlig konsert kommer det kanskje 150 publikummere. Nå har snart 47.000 vært innom og sett konserten jeg sendte fra stua, forteller Natalie Sandtorv.


Laget låt på én dag

Det er ingen tvil om at «karantenen» på Giske har vært fruktbar for Sandtorv. I løpet av én dag var nemlig en helt ny låt laget.

– Det gikk veldig fort. I løpet av en dag var låta skrevet. Videre satt vi og jobbet med låta i studioet, og bestemte oss dermed for å fremføre også denne på mandag. Det blir urfremføring, forteller Sandtorv.


Vassendgutane spelar i Øygardshallen fredag klokka 20:

– Vassendgutane har alltid vore annleis. Det starta slik, og det kjem til å fortsette slik

Det store varemerket vart tyngre då dei for alvor slo gjennom i 2005, men dei meiner suksessen ikkje har gått til hovudet på dei. Planen er å vere akkurat slik som før.


Låta, som har fått navnet «Cold War» er ikke direkte inspirert av korona-krisa, men Sandtorv legger ikke skjul på at hele dagens situasjon har sin påvirkning.

– Vi sitter jo her og venter på å se hva som skjer fremover og stemningen blir naturlig nok litt anspent. Det kan nok hende at låta bærer preg av det, sier hun og legger til at produsenten lo litt da han hørte navnet på låta.

Venteboble

Som så mange andre artister, er også Sandtorv direkte påvirket at dagens korona-restriksjoner. Hun skulle i utgangspunktet startet release-turneen sin i forbindelse med plateslipp 15. april i London. Selv om turneen ikke er avlyst enda, forteller hun om følelsen av at resultatet fra to år med hard jobbing er i ferd med å gå i vasken.

– Det er litt sånn det føles. Vi har ikke avlyst noe enda, men man blir jo sittende litt sånn i en slags venteboble, siden det er så uklart hva som skjer fremover.

Fredag slapp hun imidlertid en EP som høstet mange gode tilbakemeldinger og anmeldelser. Nå blir livekonserten mandag den eneste konkrete scene-fremførelsen i nærmeste fremtid. Men det gleder Sandtorv seg mye til.

Kultur er viktig

Hun synes Dugnad for kultur er et flott tiltak.

– Dette er et tiltak for kultur. Det er ikke bare artister som får en jobb, men også spillested, lyd- og lysteknikere, videoteam og så videre. Alle er på jobb istedenfor å sitte hjemme, noe jeg synes er kjempeflott, sier hun.

Sandtorv mener denne situasjonen viser hvor viktig kultur faktisk er i samfunnet.

– Jeg synes kulturbransjen fortjener så mye mer «kred» enn den har hos «den vanlige mann i gata». Uten kultur hadde folk kjeda seg i hjel hjemme. Vi ser at folk trenger underholdning nå, sier hun.

Selv gleder Sandtorv seg til å gå på scenen mandag.

– Jeg gleder meg til å spille musikk fra den nye plata, som jeg har ventet i to år på å gi ut. Og så håper jeg at folk synes det låter fint og koser seg på konsert hjemme i stua.

Få ett gjensyn med Vassendgutane-konserten fra Dugnad for kultur.

Sunnmørspostens digitale scene:

Direkte kultur og skatter fra arkivet

Sunnmørsposten inviterer til direktekonserter og musikalske gjensyn fra Scena på smp.no.