Direkte fra Parken kulturhus kl. 14:

Tyr til lekende jazz mot hverdagslengsel

Drømmeåret deres med masse musikk på samme folkehøgskole tok brått slutt med koronakrisen, men jazz er heldigvis god medisin mot store skuffelser.

Scena: Trio de Naero er en jazztrio bestående av unge musikere fra Ålesund og omegn. Gruppen består av Vetle Nærø (piano), David Løvås (trommer), og Kristian Moe (bass). Som vokalist har de med seg Matilde Vadseth.

Kultur

Alt skjedde så fort da skolene ble stengt 12. mars, og plutselig var fire venner fra Sunnmøre sendt hjem fra Musikkfolkehøgskolen Viken på Gjøvik.

Nå vet de at de ikke får reise tilbake for å fullføre studieåret der i det hele tatt, forteller Vetle Nærø, ålesunder og pianist i «Trio de Naero».

– Det er tungt å måtte innse at vi ikke får komme tilbake til skolen, for det var en fantastisk fin opplevelse å være der, sier han.

Tida etter hjemkomst har rett og slett vært litt trist. Og da gjelder det å finne på noe kjekt. Som å rigge seg til med øvingslokale i Røysegata der Vetles far har kontor, vegg i vegg med Sunnmørsposten, for å spille sammen så mye som mulig. På god klemme-avstand.

Klare for konsert: «Trio de Naero» med David Løvås, Vetle Nærø og Kristian Moe, og fast gjestevokalist Matilde Vadseth. Pressefoto. 

– Som trio har vi en leken signatur, og spiller jazz som er lett tilgjengelig for alle. Det håper vi er akkurat det publikum kjenner at de trenger i dag. Musikk kan uttrykke alle typer følelser, og kan påvirke oss positivt når alt er helt annerledes enn hva noen av oss hadde tenkt, påpeker Vetle.

Se flere konserter fra Scena her:


Sunnmørspostens digitale scene:

Direkte kultur og skatter fra arkivet

Sunnmørsposten inviterer til direktekonserter og musikalske gjensyn fra Scena på smp.no.


Ting som hjelper mot tunge tanker

I jazztrioen spiller David Løvås trommer og Kristian Moe bass, begge fra Skodje. Med som vokalist på denne konserten, som sendes direkte fra foajeen i Parken kulturhus, er Matilde Vadseth fra Sula.

De fire ble godt kjent med både jazz og hverandre på musikklinja på Fagerlia, før de søkte seg til samme musikkfolkehøgskole på Gjøvik. Et sted for å være supersosiale med andre musikkinteresserte, med mulighet for å bygge sterke vennskap.

– Vi har blitt skikkelig utfordra på folkehøgskolen til å prøve ulike sjangre og nye måter å jobbe med musikk.

– Spontaniteten i jazz passer oss fire. Det er spennende å starte et sted, og ikke helt vite hva som skjer videre med musikken.

– Denne gangen byr vi på noen jazz-standardlåter, som vi tolker på vår egen måte, sier Vetle.

De skal blant annet spille to låter fra musikalverdenen, bearbeidet til å passe jazztrioen og vokalistens uttrykk: «One Day My Prince Will Come» fra Snøhvit, og «My Favourite Things» fra Sound of Music, med tekstlinjer ment for oppmuntring:

«When I'm feeling sad,

I simply remember my favorite things

and then I don't feel so bad».

En egen klang

– Vi har vår egen klang, og vi spiller lekent. Når det er sagt, kan musikk uttrykke alle typer følelser, også de såre, og det har blitt litt av den typen musikk i det siste også, sier Vetle.

Den dagen samfunnet åpner opp igjen, har han tenkt å komme seg på første og beste konsert i Ålesund, og bli supersosial igjen, slik de fikk være på folkehøgskolen så lenge det varte.

Fram til da skal trioen med egen vokalist fortsette å møtes for å spille sammen så ofte som mulig, for til høsten, når et nytt skoleår starter, skal de alle hver sin veg, for å gå videre med musikken på hver sin måte.

Selv skal Vetle ha et friår i Ålesund for å jobbe mer med musikk, før han etter hvert planlegger å søke seg til Norges musikkhøgskole for å studere komposisjon.

I 2018 ga han ut sitt første album, «By Heart», med tolv originale pianokomposisjoner. Han fikk også Ungdommens kulturpris i Ålesund det året.


Konsert på Parken kulturhus fredag kveld

18-åring debuterer som komponist

18 år gamle Vetle Nærø fra Ålesund er en ung komponist som har sluppet sitt debutalbum med egenkomponert pianomusikk. Fredag kveld har han releasekonsert på Parken kulturhus.


– Alt har ikke blitt som det skulle våren 2020, men til høsten håper jeg å være i gang med det som kan bli min neste plate. Det er planen.

– Og jazz vil dere fortsette å spille?

– Jazzen har nok kommet for å bli, ja.

David Løvås på trommer er for øvrig lillebror til Marie Løvås. Hun rakk å platedebutere rett før koronakrisen, men måtte avlyse den planlagte konserten hun skulle hatt på Terminalen 15. mars, da kultur-Norge stengte ned.

Hun forteller om plata si her:


Plateslipp for Skodje-artist

Hjemlengsel ble til tekster på norsk

«Natta ser det som ingen ser» heter det rykende ferske debutalbumet til Marie Løvås. 15. mars presenterer hun låtene sine på Terminalen.