– Det er vanskelig å skjønne at musikken du skriver kan røre ved så mange

De har på rekordtid blitt et av Norges mest ettertraktede liveband. Rotlaus har spilt på festivaler, idrettsarenaer og klubber i landets kriker og kroker. Det smittende humøret og den særegne nærheten til sitt publikum går ikke ubemerket hen.
Kultur

Bandet fra Ørsta ble etablert i 2015, og det tok ikke lang tid før mange fikk øynene opp for folkrock-musikken da de gav ut singelen Kvilelaus samme året.

Bandet består av Bjørn Marius Øyehaug på vokal og gitar, Simen M. Rebbestad på gitar og kor, Simen Bjørdal på trommer, Vegard Hansen på trekkspill og Anders Maristuen på bass.  Foto: Pressefoto

Vokalist og gitarist Bjørn-Marius Øyehaug spilte trommer i Vassendgutane før Rotlaus ble til. Han sluttet i 2012, og begynte å arbeide som langtransportsjåfør. Våren 2015 var han utfor en arbeidsulykke der han ble stygt skadet.

- Jeg var i Skien og lasta rør, og skulle hjem til det som da var min samboer og barnet hennes. Det gledet jeg meg til. Det var en tid med lite søvn og mye jobb. Da jeg skulle ha på det siste røret, begynte alt å rase. Jeg falt fire og en halv meter ned, og traff bakken. Jeg skada hodet og fikk varige med i ryggen, har Øyehaug tidligere fortalt til Sunnmørsposten.

Han var inn og ut av sjukehuset lenge. I samme periode gikk han gjennom et samlivsbrudd. I likhet med mange som har opplevd brudd med noen de er glade i, forsøkte han lenge å få kontakt, gjenvinne tillit og «starte over» på nytt.

Tekstene rører publikum

Man tyr lett til meldinger. På et tidspunkt opphørte meldingene, og ingen svar kom i retur. Da startet Øyehaug å skrive ned alle meldingene på pair, framfor å faktisk sende de. Meldingene ble slik til tekster, tekstene ble en ventil for å komme over bruddet

- Jeg begynte å uttrykke meg gjennom musikken, med frustrasjon, lengsel og sorg. Den første sangen jeg skrev var «Ei tid». Jeg følte at jeg hadde satsa alt på ett kort – å prøve å skape en familie, og der feilet jeg. Men jeg satt igjen med lærdom og visdom av det.

Etter det gikk det slag i slag med tekster, men planen var aldri at det skulle resultere i et band. Han har også fortalt til Sunnmørsposten at han tror det er tekstene som har skyld i suksessen.

- Derfor er vi opptatt av å snakke med publikum etter konsertene. Det er vanskelig å skjønne at musikken du skriver kan røre ved så mange.To nye sanger i vår

Siden oppstarten har Rotlaus gitt ut to album og flere singler. Det første albumet «Bygderamp», havnet på topp ti på VG-lista, og låten «Byjenta» har mottatt gullplate og platinaplate for salg og streaming.

I 2017 utga de låten «Rundt neste sving», som også mottok både gull- og platinautmerkelse. For sitt andre album, «På vei», ble Rotlaus nominert i klassene årets album og årets gjennombrudd med Gramo-stipend foran Spellemannprisen 2018.

På sin egen hjemmeside kan man lese at Rotlaus gir ut to nye sanger våren 2020. Den første, Gatelongs, har allerede blitt sluppet.

Søndag klokka 19 streamer Sunnmørsposten Rotlaus live fra Lydkjelleren, i samarbeid med MediaRiks, PopMedia og Lydkjelleren. Kanskje du får høre de nye låtene der?


Søndag klokka 19:

Se direkte: Rotlaus

I samarbeid med Lydkjelleren, MediaRiks og PopMedia viser vi direktesendt konsert med Rotlaus fra klokka 19 søndag.Rotlaus sitt førehandssal av «Bygderamp» har slått Ole Ivars

I desember i fjor kom første singel «Kvilelaus», og etter den har Rotlaus vore jakta på av plateselskap. Bandet har fått ein pangstart i karrieren.