Ålesund:

Sunnmørsposten sendte direkte fra 8.mai-markeringen

Se opptak av sendingen her.

Vi sender direkte fra markeringen ved Ålesund kirke.

Kultur

Programmet ble sendt i sin helhet på Sunnmørspostens nettsider, smp.no.

En av dem som deltok i programmet var leder i ungdomsrådet i Ålesund, Julia Pater-Walderhaug, som holdt tale under 8. mai-arrangementet, som ble holdt ved Ålesund kirke.

Markering: 8.mai-arrangementet i Ålesund.  Foto: Staale Wattø

For ungdomsrådsleder Julia Pater Walderhaug er 8. mai viktig å markere.

— Det er en dag som hvert år minner oss på å bruke stemmen vår til å reagere på urett, og sørge for at samfunnet vårt tåler at folk er ulike.

Frigjørings- og veterandagen 8. mai blir i år en markering uten publikum ved kirka. Kommunen ber om at folk, av smittevernhensyn, ikke møter opp, men heller får med seg den digitale direktesendinga.

(Hele kommunens 8. mai-program står lenger ned i saken. )

Tid til ettertanke

Det er ikke først og fremst fordi hun skulle holde tale at 17 år gamle Julia i det siste har tenkt mye på fredsvåren for 75 år siden.

Hun går i første klasse på Akademiet i Ålesund og har, som alle elever i videregående skole i Norge, hatt hjemmeundervisning i snart to måneder. Det har vært en tung periode, syns hun:

– De fleste av oss som vokser opp i Norge dag har ingen erfaring med krig og okkupasjon. Vi kjenner bare til et samfunn i fred der vi har alle muligheter, som vi på mange måter tar for gitt.

En minnedag: 8.mai-markering ved «De falne til minne»-monumentet ved Ålesund kirke. Leder i ungdomsrådet i Ålesund, Julia Pater Walderhaug talte ved monumentet. Varaordfører Vebjørn Krogsæter til høyre  Foto: Staale Wattø

– Denne våren i karantene, med stengte skoler og lite kontakt med andre, har lært oss mye om hvor viktig hver av oss er for at vi sammen skal være et fungerende samfunn, og ikke bare enkeltmennesker i isolasjon. Ingen av oss blir hørt når vi er alene, og engasjementet vårt når ikke ut og kan brukes til noe i lukka rom.

– Vi har lært hvor viktig skolen er som historieformidler og som arena for diskusjon og meningsutveksling. Det er lenge siden krigen, men ikke lenge nok til at vi kan tro at noe sånt ikke kan skje igjen, hvis vi ikke passer på. Kunnskap er det vi trenger når vi selv mangler erfaring med den type urett vi skal kjempe mot, sier Julia.

Verdier vi må kjempe for

Hun håper inderlig at skolen snart kan åpne igjen.

– For en som er så sosial og utadvendt som meg, har dette vært tøft. Mange unge tenker mye og det kan lett bli mye negativt når vi ikke kan møte andre, og tankene og meningene vår ikke balanseres med andres innspill. Vi trenger å møtes for at meningene våre kan få motbør, sånn at vi får noe å reflektere over, og vokse på.

– Verdiene våre er ikke medfødt selv om menneskeverdet vårt er det. Verdiene vi skal kjempe for må vi sammen bidra til, gjennom engasjement og toleranse, og med respekt for ulikheter. For sånn fungerer fellesskapet også; vi kan løfte hverandre opp i både gode og vanskelige tider. 8. mai er for meg en påminner om det, sier hun.

Dette var programmet 8. mai i Ålesund

Frigjøringsdagen og Den nasjonale veterandagen markeres også i år med salutt, minnestund og kransenedleggelse.

  • Kl. 12.00 Salutt fra Aksla, ved Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (avd. Sunnmøre). Til sammen 21 skudd.
  • 12.03 Nasjonalsangen på trompet ved monumentet «De falne til minne» ved Ålesund kirke. Rune Huse spiller.
  • 12.07 Kransenedleggelse ved monumentet med ordfører/varaordfører. HV11 står æresvakt med tre personer.
  • 12.10 Salme, trompet v/ Rune Huse
  • 12.13 Tale ved representant for veteranene v/ Ove Røv.
  • 12.17 Tale ved leder i ungdomsrådet i Ålesund, Julia Pater-Walderhaug.
  • 12.22 Avslutning, trompet v/ Rune Huse.

Etter at dette programmet er ferdig, vil en film med de ulike krigsminnesmerkene i Ålesund kommune vises, presentert som en fortelling. Dette innslaget er også i kommunens regi.

Påminning: «Fred og frihet er ingen selvfølge», står det på statuen av Joachim H. Rønneberg foran rådhuset i Ålesund, avduket på hedersmannens 95-årsdag i 2014.   Foto: Staale Wattø