Feirer med festforestilling

Unntakstider til tross: 17. mai får du både korpsmusikk, taler, underholdning, konkurranser og leker – direkte fra Parken kulturhus.

Leder sendinga: Programledere, produsenter og regissører for 17. mai-sendinga i Parken kulturhus er Karoline Isaksen (t.v.) og Eldrid Schrøder Kvalvik.  Foto: Nils Harald Ånstad

Kultur

17. mai-minner er temaet for den timelange festforestillingen, som sendes direkte på smp.no fra klokka 12.00.

– Hit kommer byhistoriker Harald Grytten for å fortelle om sine minner fra 17. mai, det samme gjør ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal og fanebærer Sindre Nakken.

– Og det blir musikalske innslag, både med Ålesund Strykekvartett og med pianist Bjørnar Myhr og hornist Runar Tafjord som husmusikere, forteller Eldrid Schrøder Kvalvik, som leder sendinga sammen med Karoline Isaksen, i tillegg til å være produsenter og regissører.

Noen av innslagene i forestillinga innslag er tatt opp på forhånd, andre filmes mens de foregår utendørs, som når Aalesund Ungdomsmusikkorps stiller opp i bytrappene og festforestillingen avsluttes med allsang til «Ja vi elsker», sammen med resten av Norge.

Underveis i programmet får du også se og høre Nørvøy Ungdomsmusikk, The Brazz Brothers, Spjelkavik drill, Heibergs Mannskor og sist men ikke minst aktørene i Fargespill. Representanter for russen skal selvsagt også med.

Huspianist: Bjørnar Myhr blir en av de lokale musikerne som bidrar med flere innslaggjennom sendinga.   Foto: Nils-Harald Ånstad

– God, lokal 17. mai-stemning

_ Og selvsagt skal det bli konkurranse med premie, som seg hør og bør under en 17. mai-feiring. Konkurransen ruller og går, med en chat der folk kan sende inn et 17. mai-minne, hvorpå det blir trukket en vilkårlig vinner blant innsenderne, forteller Kvalvik.

– Har du et 17. mai-minne?

– Som barn: Kaos og altfor trange strømpebukser. Og gymsalen som ble forvandlet til noe helt, fylt med folk som ikke pleide være der, og onkler som gikk på stylter. Det skjedde noe magisk den dagen.

Arrangørene seg til festforestillingen i kulturhuset, og håper at så mange som mulig finner fram mobil, nettbrett eller datamaskin denne dagen, går inn på nettsidene til Sunnmørsposten, smp.no, og finner saken om forestillingen.

– Dette blir den lokale feiringen, der man kan se folk man kjenner og der naboer møtes på en litt annen måte enn vanlig. Vi håper folk skal få den gode, lokale 17. mai-stemningen av å se på dette programmet, sier Kvalvik.


Spiller på 17. mai: Christian Pitani Grønmyr spiller fele i Fargespill, og står for flere innslag under festforestillinga i Parken kulturhus.   Foto: Linda Bakken

Folkefest på Torvteigen

Tre lokale begivenheter i Ålesund blir streamet av Sunnmørsposten på nasjonaldagen i år. Før festforestillingen i kulturhuset byr smp.no på sending fra Øvre gravlund fra ti til halv elleve, med kransenedlegging, taler og musikkinnslag fra AaUM og mannskoret Harmonien.

Klokka tre blir det en drøy times sending fra folkefest i borettslaget på Torvteigen. Koronavennlig, med godkjenning av kommuneoverlegen og politiet. Her blir det program med innslag av Larsgården skolekorps, her skal ordfører Eva Vinje Aurdal holde sin eneste 17. mai-tale og unge lokale talenter spille klassiske verk.

I blokkene, som danner et atrium, skal folk sitte på verandaene sine i mindre familiegrupper, mens scenen er plassert på torget mellom blokkene. Vakter vil passe på at det ikke kommer folk som ikke hører til på området.

Tok utfordringen

Uten et barnetog gjennom bygatene blir det en annerledes feiring i år. Derfor denne store digitale satsingen, forteller ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg.

– Da det ble klart at det ikke kom til å bli noe folketog i år, gikk det en oppfordring også til avisene om å bidra med kreative løsninger, og det var noe vi gjerne ville være med på. NRK har sitt opplegg og vi har vårt, men vi samarbeider godt.

– I ei tid der vi ikke kan være samla og der mange ikke kan besøke sine kjære, som kanskje bor på andre kanter av landet, er det fint å kunne samles digitalt og gjøre det beste ut av det. Og også vise resten av landet at det skjer mye spennende i Ålesund og Sunnmøre.

– Hva forbinder du med barndom og 17. mai?

– 17. mai var en fantastisk dag, der jeg både gikk i speidertog, spilte i korps og var med på turn, i Sykkylven der jeg vokste opp. En veldig kjekk dag, med full fart fra morgen til kveld. Det å stå flaggparade som speider gjør at jeg har ekstra respekt for flagget og alt vi har å være takknemlige for, at vi bor i et fantastisk fritt og fredelig land, sier Relling Berg.