«Kulturstrøm» blir et fast samarbeid mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten

Åpner dørene for publikum på strømmekonsertene

Hver uke framover inviteres publikum til arrangement på Parken kulturhus, sendt via Scena på smp.no, og etter hvert med et mindre og tillatt publikum til stede.

Ønsker velkommen: Dørene på Parken kulturhus åpner litt, når publikum etter hvert kan få kjøpe billett til intime strømmekonserter med lokale artister og kunstnere i foajéen. Samarbeidet mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten har fått navnet Kulturstrøm. Her Hans Pareliussen, leder av kulturhuset og Kristin Knudsen, kulturredaktør.   Foto: Nils Harald Ånstad

Kultur

Denne uka er det konsertdebutant Maria Vatnehol fra Tennfjord som inviterer til strømmekonsert på kveldstid, 14. mai, fra foajeen på Parken kulturhus.

Klar for konsert: Maria Vatnehol fra Tennfjord tar med bandet sitt Parken kulturhus 14 mai. Pressefoto 

Hun stiller med fullt band og nye låter, etter å ha fått spilt inn fem av dem hos Ocean Sound Recordings på Giske i begynnelsen av mai.

Låtene er i visesjangeren, med tekster på sunnmørsdialekt.


Kulturstrøm - Fra Parken kulturhus 14. mai:

Her og nå kan vi gjøre tida vår god

Det er mye våren 2020 kan bli husket for. Som snøen midt i mai, eller denne debutkonserten med Maria Vatnehol på Parken kulturhus.


(Hele Kulturstrøm-programmet for mai og juni fra kulturhuset står lenger ned i saken.)

Hele kulturlivet i samme båt

Parken kulturhus og Sunnmørsposten har allerede samarbeidet om flere strømmekonserter i vår, etter at koronatiltakene avlyste alle planlagte publikumsarrangement fra 12. mars.

Nå blir samarbeidet mer formelt og langsiktig, forteller Hans Pareliussen, leder av kulturhusene i Ålesund, og Kristin Knudsen, kulturredaktør i Sunnmørsposten.

Konsertsamarbeid mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten. Hans Pareliussen og Kristn Knudsen  Foto: Nils Harald Ånstad

– Som kulturarrangør ble også vi tatt på senga av å måtte stenge dørene så brått, men alle konsertene som dukket opp via sosiale medier og på nettet viste raskt fram nye muligheter. Strømmekonserter er ikke noe vi ved Parken har gjort før krisa, men nå tenker jeg at den muligheten har kommet for å bli, sier Pareliussen.

Han regner med at også høsten blir annerledes enn først tenkt, og Kulturstrøm-samarbeidet med Sunnmørsposten er ment langsiktig, ut 2020. Konsertene og arrangementene vil bli sendt fra foajeen i kulturhuset hver uke, stort sett torsdag eller fredag, med avisa som formidler, via den digitale Scena på smp.no.

– Kornakrisa førte til at ordinære kulturaktiviteter ble lagt brakk. Sunnmørsposten er ikke bare en nyhetsformidler, men også en kulturinstitusjon. Vi måtte tenke nytt for å formidle kultur til leserne våre. Dermed oppsto ideen om å blåse liv i Scena, ei digital konsertscene som Sunnmørsposten etablerte i 2013, forteller Kristin Knudsen.

Avisa gikk bredt ut i starten, og det ble innledet samarbeid med flere kulturaktører, i tillegg til at det ble henta fram konserter fra eget arkiv.


Sunnmørspostens digitale scene:

Direkte kultur og skatter fra arkivet

Sunnmørsposten inviterer til direktekonserter og musikalske gjensyn fra Scena på smp.no.


– Vi er tre parter som er ramma av korona-situasjonen; artistene, Parken kulturhus og mediehuset Sunnmørsposten. Sånn sett har vi funnet hverandre i en god tone, sier Knudsen.

Ønsker publikum tilbake

Kommende kulturstrøm-artist: Stig Ulv er booket til 4. juni. Pressefoto 

Når det nå er lov med arrangementer på inntil 50 personer, åpner det for at et tilsvarende publikum kan kjøpe billetter og komme til konserter og bokbad på Parken, som samtidig sendes direkte. Intimkonserter er ofte de beste, mener Pareliussen.

Kulturhuset fikk støtte fra kulturrådet i desember, til nettopp foajé-konserter, og de lokale artistene som er med på Kulturstrøm vil alle få betalt for jobben, understreker han:

– Når kulturlivet normaliseres mer, må også økonomien i det bli mer normal. Kultur kan ikke være gratisarbeid på sikt, heller ikke når det formidles på nett.

Fullt kulturprogram mot sommeren

Dette er planlagte arrangement på Parken ut juni:

  • 14. mai: Maria Vatnehol m/band – strømmes (uten publikum)
  • 17. mai: Ålesund strykekvartett og Stine Hole Ulla. Konsert med publikum..
  • 22. mai: Zepway – I samarbeid med Lydkjelleren.
  • 28. mai: Bokbad med Bjørn Vatne.
  • 4. juni: Stig Ulv – plateinnspilling, strømming og publikum
  • 11. juni: Robert Post – strømming og publikum
  • 19. juni: Natalie Sandtorv – strømming og publikum
  • 25. juni: Herman Ekeberg – strømming og publikum

Konsert med Stine Hole Ulla:

– Etter alt som har skjedd i vår, føles det å få synge igjen som et stort håp

Koronakrisen avlyste alt av oppdrag for artister som Stine Hole Ulla, men andre ting gikk heldigvis som planlagt, og rett før påske fikk broren hennes fjernet en svulst fra hjernen.Ny plate:

Å slippe et nytt album midt i krisetider, er for Natalie Sandtorv det samme som å se framover som artist.

Å slippe et nytt album midt i krisetider, er for Natalie Sandtorv det samme som å se framover som artist. Det kommer nye musikkår etter dette.