Moldejazz i juli:

Artist in Residence: Karin Krog

Jazzsangerinnen Karin Krog deltok på den aller første jazzfestivalen i Molde i 1961, og har vært der flere ganger etterpå. I sommer kommer hun tilbake, til den 60. festivalen. Nå som Artist in Residence.

Sammen igjen: På Moldejazz for 20 år siden opptrådte Karin Krog og Arild Andersen sammen på scena. Nå møtes de igjen i Molde, på Moldejazz 2020. (Arkivbilde)   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kultur

Festivalen i år har en historisk høy kvinneandel, med over 50 prosent kvinnelege bandledere.

Dessuten er det flere kvinnelige artister fra Sunnmøre: Hedvig Mollestad, Natalie Sandtorv og Tricia Boutté – og Kari Harneshaug fra Harøya, som nå er en del av Ålesund. Men øverst på programmet troner likevel Karin Krog.

«Break of Day in Molde»

Karin Krog har en helt spesiell plass i Moldejazz-historien gjennom innspillingen fra 1969 av det som må kunne kalles Moldejazz sin nasjonalsang, «Break of Day in Molde», skriver festivalen i ei pressemelding.

De legger til at på årets jubileumsfestival vil Karin presentere tre egne prosjekt, et av dem er sågar en premiere, og hun vil i tillegg være gjest på åpningskonserten med Arild Andersen Group.

Moldejazz 2020 går av stabelen 13–18. juli. Jubileumsfestivalen blir arrangert under høyst spesielle omstendigheter på grunn av koronapandemien.

Maksimalt antall publikum er 200 og kombinert med enmetersregelen blir maksimal kapasitet godt under 200 på alle spillesteder utenom Bjørnsonhuset.Moldejazz 2019 ble en kjempesuksess. Se bildegalleri av folkene og artistene:

Vår utsendte frilanser, Hogne Bø Pettersen, dekket Moldejazz hele uke 29 for oss. Her har han valgt ut sine favorittøyeblikk fra årets festival.


Karin Krog & The Meantimes feat John Surman

Dette er gruppa som har gitt navn til Karin Krogs plateselskap. The Meantimes består av Vigleik Storaas, Bjørn Alterhaug og Tom Olstad. Og denne gang får de også besøk av John Surman.

Karin Krog & The In Between Times

Den første konserten med eget band i uka er The In Between Times som foruten Karin Krog består av bassist Terje Gewelt og gitarist Staffan William-Olsson. Årets versjon av dette bandet har et spesielt fokus på det man kaller vocalese – tekstsetting av improviserte soli – eksempelvis i klassikeren «Moody’s Mood for Love», som Karin sang på den aller første Moldejazz-konserten i 1961. I tillegg får vi høre litt fra Joni Mitchells repertoar og nyere komposisjoner av Krog/John Surman.


Karin Krog vant europeisk vokaljazzpris

Karin Krog vant søndag Prix du Jazz Vocal Europe – utdelt av det franske jazzakademiet.


Karin Krog – Tea With Thelonious

På kvelden, 15. april 1966, satt Krog sammen med Thelonious Monk i Dagligstuen på Continental i Oslo, hvor han ble intervjuet av journalist Randi Hultin. Monk hadde akkurat spilt en legendarisk konsert i Universitetets aula, og Karin lovet seg selv at hun en dag skulle synge noen av låtene hun hadde hørt den kvelden.

Mer enn 50 år har gått siden den gang, men nå har tiden endelig kommet. Moldepublikummet får en eksklusiv premiere på «Tea with Thelonious» – en samling av Karin Krogs egne Monk-favoritter i nye arrangementer av John Surman for Valhalla-kvartetten og Karin.


Karin Krog i godt selskap roses av britene

En nyutgivelse som samler alle Karin Krogs innspillinger av Tadd Damerons musikk høster ros fra britene.


Gjest: Karin Krog

Arild Andersen Group med Marius Neset, Helge Lien og Håkon Mjåseth Johansen, gjest: Karin Krog.

Arild Andersens nye gruppe skal lede publikum gjennom Moldejazz sin 60-års jubileumskonsert i Bjørnsonhuset på festivalens åpningsdag.

Andre artister på årets Moldejazz:

Trondheim Jazzorkester & Hedvig Mollestad – Maternity Beat.

Festivalartist: Hedvig Mollestad er klar for årets Moldejazz.   Foto: Gitte Johannessen / NTB

Bjerkestrand – Tellefsen: Breaking Beethoven. Kjetil Bjerkestrand og Arve Tellefsen i Molde domkirke, sammen med Frode Alnæs, Håkon Kornstad, Ellen Andrea Wang, Rune Arnesen, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen og Jie Zhang – i tillegg til Tellefsen og Bjerkestrand selv.

Veteran: Arve Tellefsen skal opptre på årets Moldejazz. (Arkivbilde)   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hanna Paulsberg Concept.

Solveig Slettahjell Kvartett.

Natalie Sandtorv – Neon Ion.


Til Molde: Natalie Sandtorv står på plakaten for årets Moldejazz. (Arkivbilde)  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Steinar Raknes & The Stillhouse Band – One the Road.

Trondheim Voices & TrondheimSolistene – A World of Daugthers.

Jazzintro – Chuck People og Kongle Trio.

Zorn Selected; Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli.

Zorn Selected; Maja S.K. Ratkje & Stian Westerhus Unplugged.

Zorn Selected; Moskus.

Trondheim Jazzorkester & Johan Lindvall.

Kari Harneshaug.

Lauritz Skeidsvoll / Isach Skeidsvoll.

Henning Sommerro med teaterkonsert som hyller Hans Hyldbakk – og freden. Dette er Teatret Vårts 60-årsgave til Moldejazz.

Ytre Suløens Jass-ensemble med Tricia Boutté i Molde Domkirke.


Ole fra Ålesund foreviger minner for Moldejazz

Ole B. Steinsvik (46) er vokst opp i Sykkylven, hvor han fortsatt jobber i et IT-firma, men bor til daglig i Ålesund. Under Moldejazz er han derimot i nabobyen i Romsdal for å være offisiell festivalfotograf.