Kulturstrøm med forfatter Bjørn Vatne torsdag klokka 20:

Om livet etter døden - på en minnebrikke

Er teknologien den nye religionen, som kan sikre mennesker evig liv, spør Bjørn Vatne i sin siste roman, Død og oppstandelse. Denne uka stiller han til bokprat på Parken kulturhus, med direktesending på smp.no.

Kulturstrøm: Bokbad med Bjørn Vatne

Kultur

Også for forfattere har denne våren vært annerledes.

Med forbud mot å samle publikum til et vanlig bokslipp, inviterte Bjørn Vatne til boklansering av «Død og oppstandelse» på Atlanterhavsparken midt i mai i stedet. Med fiskene i ryggen, og publikum sittende hjemme, med mulighet for å følge den digitale direktesendingen.

Alternativ boklansering: Bjørn Vatne leser fra sin ferske roman, «Død og oppstandelse», på Atlanterhavsparken 15. mai. Bokbader er Mariann Schjeide, leder i Norsk Bibliotekforening. Skjermbilde fra den digitale sendinga på Facebook.  

Når det torsdag kveld denne uka blir bokbad med Bjørn Vatne, gjennom Kulturstrøm-samarbeidet mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten, åpnes det opp for at et mindre publikum kan være til stede.


Her er programmet for Kulturstrøm

Lurer du på hva som er neste konsert i Kulturstrøm? Her finner du svaret.


– Det blir kjekt å møte folk igjen. Ikke alle tenker på at en stor del av det å være forfatter, er å møte publikum på ulike arrangement. Akkurat som for musikere, er arrangementer en viktig del av forfatteres økonomi. Nå er det meste avlyst, også framover, og biblioteker og skoler har vært stengt. Håpet er at høsten blir mer normal, sier Vatne.


Om forfatteren
  • Bjørn Vatne (f. 1976) er fra Ålesund.
  • Han debuterte med romanen «Slik skal vi velge våre ofre» i 2015, som ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere.
  • Vatne har studert sosiologi og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og har gått to år ved Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Han har tidligere jobbet som journalist, blant annet i Sunnmørsposten.
  • For sin andre roman, «Nullingen av Paul Abel» (2018) fikk Vatne «Stig Sæterbakkens Minnepris».
  • Er aktuell med framtidsromanen «Død og oppstandelse», som presenterer et tankeeksperiment: Kan vi leve videre digitalt, etter vår død?
  • Boka ble lansert 15. mai 2020 på Atlanterhavsparken i Ålesund.
  • Kilde: Gyldendal

Teknologiens muligheter

Da var det noe helt annet å gi ut forrige bok, våren 2018. Utgivelsen førte til mange oppdrag og møter med lesere, og kritikerne var svært positive til «Nullingen av Paul Abel». Vatne fikk også «Stig Sæterbakkens minnepris» for boka.

I likhet med forrige bok, har også årets utgivelse handling lagt til et framtidig Ålesund, med nye muligheter, og nye fallgruver, i bruken av ny teknologi.

Romanen «Død og oppstandelse» av Bjørn Vatne. Omslag Gyldendal forlag. 

«Død og oppstandelse» er den dekkende tittelen på årets bok, som tar for seg liv etter døden, for både den som dør og den som sitter igjen.

Det handler om kjæresteparet Remi og Oda, som fant hverandre på alternativmesse i Ålesund i 2029, og om hva som skjer med hennes bevissthet, etter at hun donerte den til forskning etter sin død.

Er det virkelig Oda som ble lastet ned, og så plutselig tar kontakt etter sin død? Og kan Remi nå henne og hjelpe henne, hvis han laster inn sine sanseopplevelser, med alt han ser og hører, og alle ordene han kjenner til?

– Jeg er ikke egentlig teknologi-skeptisk. Det er mer snakk om undring over hva mulighetene i all teknologien kan føre til, sier Vatne.

– Det er jo ikke teknologien som er problemet, men hvordan den blir brukt av folk.

Han omtaler også teknologi som den nye religionen folk samler seg om, og som skal frelse oss fra både døden og klimakrisen.

Våren som viste vår sårbarhet

Denne våren har Vatne skrevet en serie tekster for Sunnmørsposten, samlet under vignetten «Brytningstid». Tekstene er hans øyeblikksbilder av ord, om vår felles korona-erfaring.

– Er det noe fra denne våren som kan dukke opp i din neste bok?

– Nei, det tror jeg ikke. Det kommer helt sikkert til å bli skrevet mye korona-relatert etter dette, men det kommer neppe fra meg. Men en helt ny erfaring har våren 2020 helt klart vært. Sårbarheten rundt kunstneryrker og arrangører har blitt veldig tydelig. Det er kort veg til kollaps for veldig mange. Det er tankevekkende. Ellers gjør jeg det alltid gjør. Jeg skriver på neste bok, sier han.

– Blir dette den store skrivesommeren for deg?

– Hver sommer er skrivesommer for meg.

Bokbadet med Bjørn Vatne på Parken kulturhus torsdag kveld sendes direkte på Sunnmørspostens nettsider, smp.no.

Bokpraten vil bli ledet av Elisabeth Solvang, journalist i Sunnmørsposten.


«Kulturstrøm» blir et fast samarbeid mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten

Åpner dørene for publikum på strømmekonsertene

Hver uke framover inviteres publikum til arrangement på Parken kulturhus, sendt via Scena på smp.no, og etter hvert med et mindre og tillatt publikum til stede.
Nyhetsåret 2014: Januar og februar

Journalist med nyttårsforsett

Bjørn Vatne fikk nasjonal oppmerksomhet med sitt forrige nyttårsforsett. Blir forfatter i 2015.