Æresdirigenten «hjem» til Ålesund:

Sterke følelser for søndagens konsert

– Å dirigere min første konsert med publikum i salen siden mars, med musikerne jeg kjenner så godt – dette kommer til å bli emosjonelt.

Ålesund symfoniorkester: Beethoven 250!

Kultur

Æresdirigenten for Ålesund Symfoniorkester, Bjarte Engeset, er på veg til øvelse i Ålesund, fra Stavanger der han jobber som professor i direksjon.

Ørstingen, som er utdanna ved Sibelius-akademiet, har gjort over 40 plateinnspillinger og karriere som dirigent både nasjonalt og internasjonalt, har tidligere vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for orkesteret i Ålesund i godt over ti år.

– Vi har jobbet tett og opplevd sorger og gleder sammen. Orkesteret og jeg kjenner hverandre godt og jeg gleder meg alltid til å jobbe med dem. Det blir spesielt å framføre musikk sammen i disse tider, sier Engeset.

Æresdirigenten: Bjarte Engeset har tidligere vært kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester i flere perioder. Ørstingen, som er bosatt i Larvik, har siste seks årene dirigert Marinemusikken, og er nå professor i direksjon ved Universitetet i Stavanger.   Foto: Marius Simensen

Kamp og seier

2020 er som kjent året for det store Beethoven-jubileet, og på programmet søndag står selveste skjebnesymfonien, Beethovens femte.

Symfonien ble til ikke lenge etter at han skrev testamentet sitt, i en periode der han slet med stadig dårligere hørsel og depresjoner. Det berømte hovedtemaet som innleder symfonien, symboliserte ifølge Beethoven skjebnen som banket på døra hans.

Men så bestemmer han seg for å leve, han har mer musikk han vil meddele verden. Og siste sats i symfonien ender med en triumfmarsj.

– Beethoven var jo opptatt av verdier som frihetskamp og fellesskap. Og det er spesielt å tenke på, at dette lille motivet, som Beethoven skrev på starten av 1800-tallet, fortsatt lever og er kjent i hver minste krok av verden, sier Engeset.

Strømmekonsert: Søndag spiller Ålesund Symfoniorkester Beethovens femte symfoni, den berømte «Skjebnesymfonien» i Parken kulturhus. Konserten blir direktesendt i regi av Sunnmørsposten og Parken kulturhus, og blir digitalt åpen for alle. Her fra mandagens øvelse, med god koronaavstand.   Foto: Marius Simensen

Mer Kulturstrøm

Beethovens berømte symfoni med æresdirigenten på podiet var opprinnelig planlagt som gratiskonsert til byens befolkning i Ålesund kirke. Nå blir søndagens konsert sendt digitalt, åpent for alle å høre på.

Dette er den første av flere konserter denne høsten som blir direktesendt under paraplyen Kulturstrøm, et samarbeid mellom Sunnmørsposten og Parken kulturhus. Her vil det komme to-tre arrangementer i måneden:


Mer kulturstrøm

Debatt, konserter, kunstnersamtaler og dans. Høstens Kulturstrøm favner bredt, med mange kjente navn.


75-årsjubileum

2020 er ikke bare 250-årsjubileet for Beethoven. Ålesund Symfoniorkester feirer 75 år, og hadde planlagt et omfattende og stort jubileumsprogram dette året.

– Slik har det naturlig nok ikke blitt, og mye av vårens konserter har vi måttet utsette til senere år.

– Også konsertene i høst må forandres ut fra vårt annonserte årsprogram. Men vi er likevel svært glade for at vi kan få gjennomført konserter innenfor en strammere ramme. Høstens program vil i sterkere grad markere det store Ludwig van Beethoven jubileet, og ha en mer klassisk orkesterbesetning, sier daglig leder for ÅSO, Samuel Skrede.