Mer kulturstrøm

Debatt, konserter, kunstnersamtaler og dans. Høstens Kulturstrøm favner bredt, med mange kjente navn.

Live maling: Robert Steinnes fra Volda er en allsidig kunstner. Til kulturhuset i Ålesund kommer han med live maling og musikk.   Foto: Harald Skotheim

Pratograf: Are Kalvø kommer til Kulturstrøm sammen med Espen Beranek Holm og tre jazzmusikere. Her avbildet i 2018 da han fikk Heddaprisen for beste scenetekst.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Powerjazz: Hedvig Mollestad kommer hun med "Echidna", bestillingsverket til Vossajazz i 2019.   Foto: Runhild Heggem

Til Kulturstrøm: I november blir gjensyn med Fargespill i foajeen i kulturhuset.   Foto: Linda Bakken

Kultur

I vår sendte Kulturstrøm, et samarbeidsprosjekt mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten, en serie arrangement som var gratis tilgjengelige for publikum.

Nå står arrangørene klar med en ny serie som skal sendes fra foajeen i kulturhuset, der 75 publikummere kan oppleve arrangementene live.

– Vi er stolte over å ha hatt program på kulturhuset helt siden mars, hver uke, i en eller annen form. Vi mener vi har hatt god kvalitet på produksjonene, og har betalt artistene litt hele veien, selv om strømme-arrangementene har vært gratis for publikum, sier kulturhussjef Hans Pareliussen.

Får støtte

Kulturstrøm har fått 50.000 kroner fra fylkeskommunen fra potten digitalstøtte til kunst og kultur, og 100.000 i støtte fra Norsk kulturråd.

– Dette kom ikke på plass før juni, så vi har hatt ganske kort planleggingshorisont. Mye er usikkert i artistbransjen i disse tider, så egentlig har vi improvisert siden mars.

Koronasituasjonen gjør nok at noen artister går litt ned på pris, forteller han.

– Men så ser man også at produksjonene eskaleres ned, det er mange solokonserter i stedet for band og slike ting. Det er tilpasninger i alle retninger, alle kostnader må ned i disse tider. Men faste kostnader må jo betales, uansett.

Et fyrverkeri

I september kommer musikeren Stian Carstensen.

– Han snakker like fort som han spiller på trekkspillet og er et fyrverkeri jeg gleder meg veldig til å ha på besøk, sier Pareliussen.

Seinere samme måned skal Inger Bakke og journalist Elisabeth Solvang ha et arrangement under tittelen "Hjelp til selvhjelp". Her skal det handle om selvhjelps-litteratur.

Solvang skal også leder kunstnersamtaler, der Trine Røssevoll, Ørnulf Opdahl og Robert Steinnes er aktuelle navn.

Ole Andreas Høyberg fra Ålesund er en annet lokal artist som får slippe til i serien Kulturstrøm. Han kommer med debutplata si på nyåret.

Are og Beranek

Fredag 16. oktober er det klart for Pratagraf.

– Her blir det prat og musikk med Are Kalvø og Espen Beranek Holm, pluss tre jazzmusikere, blant annet Hedvig Mollestad. De spiller på hverandre, så dette kan bli gøy, tror kulturhussjefen.

Konserten helga etter, lørdag 24. oktober, er også på plass. Da kommer den internasjonalt anerkjente gitaristen Hedvig Mollestad med «Ekhidna», som hun skrev som bestillingsverk til Vossajazz i 2019.

I oktober blir det også konsert med trioen Bjørnar Myhr (piano), Kåre Nymark (trompet) og Runar Tafjord (horn). Denne sendes ut via Kulturstrøm, men er den første i en serie produsert av Get In, opplyser prosjektansvarlig i Sunnmørsposten, Nils Harald Ånstad.

I november blir det nytt møte med publikumsyndlingen Fargespill, Ålesund Ballettskole skal ha sin årlige førjulsforestilling og sist men ikke minst: Sunnmøre Baarelag er tilbake i rampelyset.