Direktesending fra Parken kulturhus torsdag klokka 20:

Kunsten å male med publikum

Alle som en gang har lurt på hvordan kunst blir til, har sjansen til å se det selv. Robert Steinnes maler live.

Alle som en gang har lurt på hvordan kunst blir til, har sjansen til å se det selv. Robert Steinnes maler live. Se sendinga vår fra Parken kulturhus her.

Kultur

Han har malt i over 20 år, men aldri under en direktesending før. Torsdag kveld stiller Robert Steinnes med blankt lerret, og stiller ut sin egen maleprosess, under direktesendte «Kulturstrøm» fra foajeen på Parken kulturhus, 12. november.

Et nytt portrett i hans etter hvert ganske store samling med malte mennesker, skal finne form og uttrykk foran publikum.

Det skjer mens hans musikervenn Håvard Dalsbø skal spille, og journalist Elisabeth Solvang skal søke svar på hvem Steinnes er som kunstner, og hva det er han søker mens han maler.

Steinnes er litt spent:

– Det verste som kan skje er at jeg får male-sperre. Å bli sittende foran et tomt ark hele kvelden gjør seg dårlig på en direktesending, ler Steinnes.

Klar for noe nytt: I fjor høst hadde Robert Steinnes et stort portrettprosjekt med 80-90 bilder. Da kunne han male flere for dag. Nå skal han male det neste foran publikum.   Foto: Privat

Fra padde til portrett

– I motsatt fall kommer jeg godt i gang med noe som kan brukes. Og publikum får et innblikk i hvordan jeg legger opp et maleri, og hvordan jeg bruker kroppen i arbeidet.

– Jeg regner med det blir et nytt portrett jeg maler, det er et kjent landskap for meg. Jeg tror ikke en direktesending er tidspunktet for å prøve meg på noe helt annet.

Han jobber også med skulptur, og står blant annet bak den store paddestatuen i betong i Austefjorden.

Mennesker som oss

Han liker å male, og liker å være i prosess.

– Jeg har ofte folk innom i atelieret når jeg jobber, og har ingen hemmeligheter rundt det. I stedet blir det ofte fine samtaler med dem som er til stede i rommet. Det blir en dialog som ubevisst kan påvirke bildet.

Utsnitt: Portrett i akryl av Robert Steinnes.   Foto: Privat

– Akkurat som musikk kan være improvisert på en konsert, uansett hvor mye musikeren øver på forhånd, så blir også bildekunsten påvirket av hvilken setting den lages i. Om jeg vil se noen forskjeller i portrettet jeg skal male direkte, i forhold til andre jeg har malt før, vil vise seg.

– Er det ett spesielt menneske du maler?

– Nei, jeg maler ingen. Jeg tar ofte utgangspunkt i noen jeg kjenner eller har møtt, og henter mye fra meg selv, men det er vel heller noe felles menneskelig jeg er på jakt etter. Noe i blikket, eller måten å posere på, som kan vise følelsen av for eksempel utilstrekkelighet. Folk påpeker ofte at jeg aldri maler glade ansikt.

– Hvorfor gjør du ikke det?

– Fordi jeg syns det er vanskelig. Smil er vanskelig.

Robert Steinnes er 1974-modell, utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), nå innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO). Han bor og jobber i Volda.

Hele arrangementet, med maling, musikk og samtale, sendes direkte på Sunnmørspostens nettside, smp.no.