Ballett-maraton på Parken kulturhus

Sunnmørsposten streamer ballettforestillingen fredag kveld.

KULTURSTRØM: Ålesund Ballettskole med "Dancing in time"

Kultur

For Emma Bøstrand og Mathilde Karlsson Knutsen blir det ballettmarathon denne uka. Danserne skal delta på hele ti forestillinger ved Parken kulturhus. To av forestillingene er allerede gjennomført.

– Det blir slitsomt, men utrolig gøy, stråler de to etter endt premiere-forestilling. Du kan se forestillingen på smp.no fra fredag klokka 18.00.

Venninne fra henholdsvis Åse og Myrland, møttes gjennom dansen for to år siden. Denne uken får de vist fram en hel rekke sjangre for publikum.

Putti Plutti Pott

I år blir det ikke like mange nisser på scena

Teaterfaglig leder i Ålesund kommune, Annbjørg Skar, ser seg nødt til å redusere antall skuespillere på scena under årets Putti-forestillinger.


Vi får aller nådigst treffe dem back-stage med koronavennlige restriksjoner. Alle øvrige dansere holdes strengt adskilt fra publikum.

Hektisk: Emma Bøstrand (15) og Mathilde Karlsson Knutsen (16) skal danse seg gjennom 10 forestillinger med Ålesund Ballettskole på Parken kulturhus denne uka.  Foto: Linda Bakken

2020 er spesielt på alle vis. Ålesund Ballettskoles tradisjonelle høstforestillinger med to lange forestillinger, er erstattet med 10 forestillinger. Danserne er sjeleglade for at løsningen lot seg gjennomføre.

– Vi ser fram til forestillingene helt fra øvingene starter om høsten, det hadde blitt en stor skuffelse om vi ikke fikk danse for publikum, innrømmer Emma og Mathilde.

Få med deg opptak av hele forestillingen her:

Fargespill: Innslag fra hele verden
Egypt: Gruppa fra første grad klassisk og danset en dans med fra Egypt.  Foto: Linda Bakken

Unike forestillinger

– Hver forestilling blir forskjellig, forteller fagleder for dans i Ålesund Kulturskole Rachel Mills. Dermed får de rundt 200 publikummerne i salen en unik forestilling, og det blir nærmest premiere hver kveld. Det blir fort og flott når mangfoldet fra ballettskolen skal presenteres i løpet av 25 minutter, men det fungerer fint. Bare et fåtalls dansere er med på alle forestillingene, men samtlige 350 dansere får vist seg fram på scenen i løpet av uka. Alle sjangre de har jobbet med presenteres, med innslag av både hip hop, klassisk ballett, can-can og stepping.

Restriksjoner: I år var det ikke aktuelt å la alle dansere ved Ålesund Ballettskole på samme show. Men alle 350 elever får vist seg fram på scenen i løpet av uka.  Foto: Linda Bakken

Ingen stopp

Ålesund Ballettskole mener det er utrolig viktig at barn og unge får delta på kjekke fritidsaktiviteter, særlig når verden er i en unntakstilstand som nå. De unngikk derfor stenging i vår, og gjennomførte danseklasser via nett. Tilbudet var svært populært og medførte at elevenes progresjon ikke stoppet opp.

Besøkstallene begrenses:

Løse stoler og kirkebenker kan stoppe julekonsertene

Løse stoler kontra fastmonterte sitteplasser avgjør for øyeblikket hvilke konserter og arrangement som vil gå sin førjulsgang de neste ukene, og hva som kan bli avlyst.


I høst har de gjennomført ordinære treninger med strengt smittevern.

– Vi har fått det til å fungere, og det er vi veldig glade for, forteller instruktørene Mills, Carola Teti, Steinar Bjørlykhaug og Nadhira De Saram Vonstad.

Dans: Med mamma Nadhira De Saram Vonstad som danseinstruktør, har Eliana (6) og Allegra fått dansingen inn med morsmelka.   Foto: Privat

Vi mistenker at sistnevnte også trår til med dans på hjemmefronten. Begge døtrene er nemlig med på «Dancing in Time».

– Jeg skal overrekke blomster til storesøster Allegra, forteller Eliana Vonstad (6) etter første forestilling tirsdag. Grunnet strenge smittevernregler ved Parken kulturhus, måtte gesten gjennomføres utendørs.

Men slike detaljer betyr lite når danserne endelig får vist seg fram. Fredag er det Elianas tur til å innta scenen.

Smittevern: Eliana Vonstad (6) måtte overrekke blomster til storesøster Allegra (9) ute. Eliana skal danse på fredag.  Foto: Linda Bakken