Direktesending på Smp.no klokka 20.00

Kunstnersamtale med «Bentus»: – Leik er essens for meg når jeg jobber. Alltid.

Bent Erik «Bentus» Myrvoll er gjest under torsdagens Kulturstrøm i Parken kulturhus.

Kunstsamtale med Bent Erik Myrvoll

Kultur

Torsdag denne uka er det dags for den tredje og siste av i alt tre kultursamtaler under paraplyen Kulturstrøm, som er et samarbeid mellom Parken kulturhus og Sunnmørsposten.

Gjest denne gang er Bent Erik «Bentus» Myrvoll fra Ålesund – først og fremst billedkunstner, men også anerkjent fagperson innen kalkmaling.

Klar for sending: Bent Erik «Bentus» Myrvoll er gjest under torsdagens Kulturstrøm i Parken kulturhus.  Foto: Nils-Harald Ånstad– Vi kommer blant anna til å snakke om oppveksten min og hvorfor jeg valgte nettopp kunst som yrkesveg. Videre blir også det at jeg brenner veldig for at også Ålesund sentrum skal få sin egen fargepalett til bruk når husa skal males, slik vi tidligere har laga for Molde, blant temaene, sier Myrvoll selv.

«Bentus» forteller at han heile livet har vært opptatt av at kunsten hans skal være lett tilgjengelig, eller lavterskel om en vil.

– Det er det ikke nødvendigvis så mye penger i, og når jeg i mange år har arbeida for Riksantikvaren og fylkeskonservatoren, har nettopp det å tjene nok til å få hjula til å gå rundt, vært utgangspunktet.


Ørnulf Opdahl og Trine Røssevold om kunsten i livet og livet som kunstner:

– Kunsten rommer alt vi mennesker trenger for å komme videre

Lenge før de forstå hva det handler om, visste begge at det var kunstnere de skulle bli. For Trine Røssevold var det første møtet med Ørnulf Opdahl en viktig bekreftelse.

Direktesending fra Parken kulturhus torsdag klokka 20:

Maler live for første gang: – Det verste som kan skje er at jeg får male-sperre

Alle som en gang har lurt på hvordan kunst blir til, har sjansen til å se det selv. Robert Steinnes maler live.


Myrvoll sier at leik er essens for han når han jobber.

– Alltid. Jeg prøver å ikke stivne, men derimot leike som om jeg var et barn. Det har jeg holdt på med heile livet.

– Samtidig har du passert 50 år. Fysisk er du kanskje ikke like mjuk som du en gang var?

– Ikke like mjuk, og jeg har heller ikke den samme energien som da jeg var 20. Som 20-åring var jeg ustoppelig.

– Til det du sa om fargepaletter. Vil en fargepalett for Ålesund skille seg veldig fra Moldes?

– Ja, kommer det kontant.

– Nå mener jeg vel at Molde i utgangspunktet er en litt tristere by estetisk enn Ålesund, at vi har et forsprang alt fra start. Samtidig har også Ålesund, som omtales som Nordens Venezia, mye å hente. En nøkkel er å bruke naturen rundt oss i fargelegginga, sier han.

Ålesund: Bent Erik Myrvoll gjester torsdagens Kulturstrøm i Parken kulturhus.   Foto: Staale Wattø (arkivfoto)

– Hva jobber du med for tida?

– Jeg jobber med utsmykking av det som kalles Stettesmia på Stette. Der får jeg både brukt kunnskapen jeg har som fagkyndig i arbeidet med å ta vare på gamle smievegger, men også spedd på med kunsten min, sier Myrvoll. Han regner med å holde på med arbeidet i minst seks måneder til.

Ålesund: Bent Erik Myrvoll gjester torsdagens Kulturstrøm i Parken kulturhus.   Foto: Staale Wattø (arkivfoto)

– I tillegg til dette oppdraget er jeg også i kunstnerfellesskapet Aggregat og jobber. Egentlig skulle Karin Augusta Nogva og jeg hatt ei utstilling i Khåk i mars, men fordi begge er opptatt – hun med jobbing i Oslo, jeg med utsmykkinga på Stette, er den utsatt, avslutter han.

Programleder for sendinga fra Parken kulturhus torsdag er Elisabeth Solvang – tidligere journalist i Sunnmørsposten, nå leder for strategisk kommunikasjon hos ÅKP.