Her hilser kronprins Olav soldater og jublende folkemasser i Trondheim 10. juni 1945. Fem mørke år med mye lidelse er over. De forholdsvis strenge rasjoneringene skal imidlertid vare ytterligere noen år.

Men «Norge er atter fritt», som det het over landets avisforsider 8. mai.

Første sak om «Horchen»: Finnes det rettferdighet, triller denne hjem igjen til Ålesund!

Okkupasjonsmakten har noe tidligere overgitt seg hva Trøndelag angår. De har gitt fra seg konsul Aksel Holms bil også. Og det er den vi ser deler av i forgrunnen her.

1937 Horch 853 Sport Cabriolet. Produsert på en av de fire fabrikkene som inngikk i Audi og dannet grunnlaget for logoen med de fire ringene i grillen.

Olav var både glad i biler og ville helst kjøre dem sjøl. Hans fascinasjon for amerikanske doninger tør være kjent. Men noe sier oss at han også kunne trives i Holms gamle stasvogn.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten.

Skyssen er ikke riktig like blank i pussen i dag, der den venter på å bli auksjonert bort om ei drøy uke.

Men alle gnagsår fra tidens tann bidrar i totalbildet. Når vi ser motiver som dette, starter spekulatoren å snurre. Bilen inngår som noe håndgripelig i en langt større sammenheng.

Horch-ens høg-interessante livsløp bør være velegna til å formidle historie langs flere innfallsvinkler – internasjonalt og nasjonalt. Enn si lokalt.

Tenk å kunne bygge ei utstilling rundt et objekt som dette?