Et slikt innkjøp kan virke prosaisk. Men hadde ikke Einar Karlsen nylig kommet over kvitteringa fra fotograf Dale, ville det være langt vanskeligere å datere dette tiårbildet.

– Jeg tok bildet helt i slutten av torskefisket i Borgundfjorden våren 1975. Omtrent på denne årstida altså, sier Einar.

Han er ikke stolt av den tekniske kvaliteten. Men se om ikke det litt mjuke, pastellaktige tilfører motivet sin egen sjarm.

1975 ble siste året Stillehavsflåten kunne falby ferskfisk her.

Utfyllinga er allerede i gang utfor kaia der Paulsen holdt til. Pissoaret er borte og det har kommet ei anleggsbrakke i stedet. Handelsforeninga har ikke satt i gang byggeprosjektet sitt til høyre, så all lovlig omsetning av sterkere drikk foregår fremdeles helt nord i Kongens gate.

Bygutt og grafiker Dagfinn Leira sender oss jevnlig klageskrift der vi beskyldes for sviktende mot og dømmekraft.

«Innfartsveien raserte kulturminnet Buholmsundet! Sunnmørspostens bygg er plassert midt i sundet! Godt vern-prisen Sunnmørsposten – Fortidsminneforeningen», anfører han og lurer på om journalist slik og sånn tar sjansen på å skrive noen ord. Sjølsagt gjør vi det.

Tiårspalta har jo som kjent totalansvar for byutvikling og kulturminneforvaltning. Vi kan være enige om at innfartsveien raserte bydelen. Ta med slegga Leira, så lover vi å holde spettet. Hvor skal vi begynne?

Gjenåpne Buholmsundet nå!