På 60-tallet var cruisebesøk såpass sjeldent at det ble omtalt. En regelmessig gjest var det østtyske «Völkerfreundschaft» som fraktet nøye utplukkede DDR-passasjerer på statscruise rundt i Europa.

Den båten var vel mest kjent under navnet «Stockholm», som kolliderte med «Andrea Doria» utenfor New York i 1956, en av nyere tids store skipskatastrofer.

«De 900 turistene om bord i «Chusan» skal se seg om her i distriktet, og et stort og allsidig program er lagt opp.

Bl.a. skal «Sango» to turer til Runde, og for dem som ikke vil dra helt dit, skulle det være muligheter for å studere fuglelivet her i byen også».

«Chusan» var med sine 30.000 tonn en sværing, selv om den blir liten mot dagens cruiseskip. Den var bygget for linjefart fra England til Østen og Australia, men gikk sommerstid cruise bl.a. til Norge.

Det regnet trollkjerringer hele formiddagen. Værgudene åpnet alle sluser, skrev Sunnmørsposten, som var på befaring om bord «i det flytende luksushotellet» og kunne rapportere bl.a. om et overdådig interiør og en vellykket danseframvising av leikarringen Ivar Aasen. Turistene lot seg imidlertid ikke skremme, men satte sitt preg på bybildet med paraplyer og plastikregnfrakker.

Bildet er tatt like før avgang.