Pål Eikrem er en norsk helt

Det blir stadfestet når han får pris på «Norske helter» på TVNorge i kveld.

Her er Eikrem på vei opp til scenen for å ta imor utmerkelsen.  Foto: Daniel Tengs

Kultur

I kveld ble det delt ut 12 priser i forskjellige under showet «Norske helter» på TVNorge. En av prisvinnerne var ALS-syke Pål Eikrem, som fikk tildelt prisen Årets Inspirasjonspris av Terje Sposem og Silya Nymoen.

Prisene blir gitt til vanlige mennesker som har gjort noe helt uvanlig for å hjelpe andre.

Eikrem arbeider nå med å hjelpe andre som har nervesykdommen ALS, og tidligere i år arrangerte han en støttekonsert til ALS-forskningen. Han har også holdt mange foredrag rundt om i landet.

Fantastisk historie

Innspillingen ble gjort på torsdag, og ifølge VG klarte ikke Nymoen å holde tårene tilbake da hun delte ut prisen til Eikrem.

- Han har en så fantastisk historie. For meg er han kveldens desidert største helt. Han viser meg hvor mye jeg selv tar for gitt i hverdagen, sa hun da.

Terje Sporsem fulgte opp med å fortelle om sine egne erfaringer med Eikrem.

- Jeg husker Eikrem fra før han ble syk. Han var en helt vanlig mann med en utrolig bra galgenhumor. Vi har mange felles venner. Pål har fortsatt den samme livsgløden, det ser jeg i øynene hans. Er det noen som fortjener denne prisen, så er det han, sa Sporsem til VG.

Redningsdåder til havs

Også mannskapet på «Bourbon Orca» fikk pris under søndagens show. De har bemerket seg ved flere redningsdåder til havs, og skal ha reddet rundt 1910 mennesker opp av havet siden august. Mannskapet fikk prisen Årets Heltedåd etter sin innsats på sju redningsoppdrag.

Fra scenen fortalte kaptein Jens Flatval om et sterkt og godt mannskap.

- Hvis det er et forlis vet vi at det ligger folk i sjøen, da har vi dårlig tid. Men det er et veldig godt mannskap, kanskje Norges beste - uten å skryte. De viser mot, vilje og empati. Vi klarte å gjennomføre redningsaksjonene, og vi lærte av alle. Det gjør det veldig lett for meg, fortalte kaptein Jens Flatval fra scenen.

Prisutdelingen «Norske Helter» er et samarbeid mellom VG, Gjensidige stiftelsen og TVNorge.