Stjerneduo spiller på Sunnmøre:

– Fiolinen føles nesten som en kroppsdel

Noen ganger tar Charlie Siem med seg instrumentet sitt til frokost.

To konserter på Sunnmøre: I kveld spiller Charlie Siem og Itamar Golan i Ålesund. I morgen går turen til Fosnavåg. Det er Ålesund Kammermusikkfestival, med Samuel Skrede i spissen, som har fått stjernene til Sunnmøre. Skrede håper at konsertene kan bidra til å få opp interessen for klassisk musikk, og vekke nysgjerrighet blant et bredt publikum.  Foto: June R. Johansen

Det var noe romantisk og poetisk over det hele

Charlie Siem
Charlie Siem
  • Født i 1986, sønn av den norske forretningsmannen Kristian Siem. Moren er britisk og han vokste opp i London.
  • Har spilt med The Royal Philharmonic Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Czech National Symphony Orchestra og Oslo Filharmoniske Orkester.
  • Ambassadør for Prince Charles Trust og gjesteprofessor ved Leeds College of Music – som den yngste professor i Storbritannia.

Første gang: Pianist Itamar Golan har aldri før vært på Sunnmøre, og ser fram til konsertene tirsdag kveld og onsdag kveld.  Foto: June R. Johansen

Modell: Ved siden av karrieren som fiolinist, tar Charlie Siem på seg oppdrag som modell. I forrige uke ble han presentert for modell for vårkolleksjonen til Hugo Boss.  Foto: June R. Johansen

Kultur

– Det kommer an på, men av og til, på hotell, føler jeg vel ikke helt for å slippe den av syne, forteller fiolinvirtuos Charlie Siem.

Ikke så rart, kanskje. Hans «D`Egville» fiolin, laget i 1735 av Guarneri del Gesù, skal være verdt flere titalls millioner kroner (kanskje mer, Charlie vil holde prisen hemmelig, journ. anm.).

Den har dessuten emosjonell verdi. Det var da Charlie i en alder av tre år hørte Yehudi Menuhin spille Beethovens fiolinkonsert i bilradioen på morens bil, at han ytret ønske om å spille fiolin. Samme Menuhin spilte også på «D`Egville». Derfor er det ikke uten grunn at Siem vokter fiolinen vel.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

– Du har et spesielt forhold til instrumentet?

– Ja, den føles nesten som en kroppsdel. Når jeg spiller, ligger den sentralt plassert i halsgropen. Vibrasjonene fra fiolinen kjennes fysisk i hele kroppen, så jeg vil si at jeg kommuniserer med den, eller gjennom den om du vil.

Spiller i Ålesund og Fosnavåg

Charlie Siem har blitt verdenskjent som en av vår tids mest lovende fiolinister. Han har spilt med kjente orkestre og på prestisjefylte scener verden over. Den første konserten i 2015, blir i Ålesund tirsdag. Onsdag går turen til Fosnavåg.

– Jeg har vært i Ålesund før og ville gjerne tilbake til området. Her har jeg gode venner, og opplever dessuten at det er et varmt publikum som hilser meg velkommen her.

Stjernepianist på laget

Med seg på konsertene har Siem stjernepianist Itamar Golan. For han blir dette første besøk på Sunnmøre.

– Jeg ser i stor grad fram til konsertene, men også til å få sett litt mer av byen og området, sier Itamar.

Han mener de fineste konsertopplevelsene ofte skjer i mindre byer: – Det er ikke til å legge skjul på at man ofte føler et større forventningspress hvis man spiller på en scene i en storby. På scener i småbyer opplever jeg ofte et mindre snobbete og mer sjenerøst publikum, mener Itamar.

Gamle perler

Repertoaret under de to konsertene blir todelt. Før pause presenteres sonater av Mozart og Brahms, mens det etter pausen blir spilt utdrag fra Charlie Siems siste album, «Under The Stars». Albumet er satt sammen av musikk Charlie likte å høre på i oppveksten.

– Det er gamle, legendariske perler, mye fra begynnelsen av 1900-tallet. Albumet har blitt veldig lyrisk, slår Charlie fast.

Spesielt med dette albumet, som er hans tredje, er at han her har med en melodi komponert av ham selv. Den heter «Canopy» og har en spesiell historie.

– I en av de store parkene i London er det en gjeng som har latt det gå sport i å klatre opp i de største, enorme trærne. Det er ulovlig, men de gjør det likevel, og følelsen de får når de når toppen kaller de «canopy». Søsteren min holdt på å lage en dokumentar om dem og det de holdt på med, og jeg ble derfor kjent med dem. Musikkstykket handler om vågestykket de gjør, usikret, og hvordan de må porsjonere ut kreftene for å komme seg ned igjen, som er vanskeligere enn å klatre opp. Det er noe romantisk og poetisk over det hele.

Slik kan altså musikk bli til, men skal du høre dette stykket må du kjøpe albumet. «Canopy» blir ikke med i repertoaret i konsertene på Sunnmøre.

– Nei, det egner seg ikke for piano, men jeg vil spille andre utdrag fra albumet, som også er svært romantiske.