Suksess før den er ferdig

«Bølgen» tar verden med storm

Filmen er ikke ferdig enda, men er allerede solgt til store markeder over hele verden.

Dramatisk Skuespiller Kristoffer Joner flykter fra bølga opp Ørnevegen under innspillingen i Geiranger.   Foto: Fantefilm

Bekymret Lokalt har det vært bekymring for søkelyset som blir satt på turistbygda gjennom katastrofefilmen.  Foto: Fantefilm

Stort prosjekt Et stort filmteam med blant annet 60 biler og over 80 statister var i sving under opptakene i Geiranger.  Foto: Staale Wattø

Produsent Martin Sundland i en pause under innspillingen av katastrofefilmen i mai i fjor. Sundland sier han aldri tidligere har opplevd en slik interesse for et film allerede lenge før premieren.   Foto: Staale Wattø

Kultur

– Jeg har aldri før opplevd en så stor forhåndsinteresse av noe prosjekt, sier Martin Sundland. Han er produsent i Fantefilm, selskapet som står bak katastrofefilmen «Bølgen». Handlingen i filmen er lagt til Geiranger.

I filmen blir bygda rammet av en stor flodbølge på over 80 meter som er forårsaket av et skred fra Åkneset.

Roar Uthaug har regi på filmen. Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp spiller hovedrollene som geologen Kristian Eikjord og hans kone Idun. Filmen får premiere 28. august i år.

Suksess i Berlin

Under Den internasjonale filmfestivalen i Berlin, som gikk av stabelen fra 5. til 15. februar, gjorde «Bølgen» stor suksess.

– Vi hadde med oss en fire minutters lang promo til Berlin og den fikk vi enormt gode tilbakemeldinger på, sier Sundland.

Han forteller at filmen nå er forhåndsolgt til store filmmarkeder som blant andre Frankrike, Tyskland, Canada, Kina, Hong Kong og Midtøsten.

– Filmen er laget med tanke på det norske markedet. At den nå er solgt langt utover landets grenser er veldig morsomt, sier Sundland.

Nordisk vri

Sundland tror det er to hovedgrunner til at filmen ser ut til å få appell utenfor Norge.

– For det første har det med sjangeren å gjøre. Dette er katastrofefilm med en nordisk vri. Det betyr at vi, i tillegg til katastrofen, også er opptatt av karakterene og det menneskelige dramaet de gjennomgår. Den andre grunnen til den hittil gode mottakelsen tror jeg er den storslagne naturen i Geirangerområdet. I filmen er vestlandsnaturen utnyttet til fulle og fremstår som spektakulær og storslått.

Tror på positiv effekt

Flere har ytret skepsis til filmen og tror både innbyggerne i området, samt potensielle turister, kan bli skremt. Dette frykter ikke Sundland.

– Hvilken effekt filmen vil få kan vi ikke si sikkert nå, men jeg tror folk vil klare å skille mellom film og virkelighet. Om filmen ikke får positive utslag for Geirangerområdet blir jeg veldig overrasket. Dessuten kan filmen sette fokus på hvor viktig det er med rassikring, mener Sundland.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Naturen i fokus

Også Ove Skylstad, daglig leder i Destinasjon Geirangerfjord-Trollstigen tror folk vil greie å skille det som skjer i «Bølgen» fra virkeligheten.

– Folk er så vant med katastrofefilmer at jeg tror det går bra. I virkeligheten er området godt sikret, så verken innbyggere eller turister har noe å frykte. Bare se på varslingen av Mannen, den skjedde i god tid, ler Skylstad.

Han tror, i likhet med Sundland, at filmen får positive effekter for området.

– Naturen vil være i fokus, og den er så flott at vi håper på stor tilstrømming av turister, sier Skylstad.

Et filmens år

«Bølgen» er ikke den eneste filmen fra Sunnmøre og Geirangerområdet som kommer i 2015.

– Vi er på sett og vis inne i et filmens år. Allerede er sci-fi/thrilleren «Ex Machina» lansert i Storbritania. I tillegg er den tyske tv-serien «Below the Ice» filmet her, sier Skylstad.

Les også: Skryter Valldal opp i skyene
Les også: Sunnmørsk rasdrama på tysk fjernsyn

Relaterte saker:

Her kommer «Bølgen»

Se det første klippet fra katastrofefilmen om flodbølgen i Geiranger.

«Skal de filme at huset vårt og hotellet blir knust?»

4. generasjon vertskap ved Geiranger-hotell måtte svare på spørsmål fra datteren om katastrofefilmen.