Fra én sølvgutt til to andre

Rein Alexander sang sjøl i Sølvguttene i fem år. Det er en del av forklaringa, når han på årets juleturné har med seg to unge sølvgutter.
Kultur

– Koret skal ha mye av æra for at jeg blei sanger. Det å ta med en ung sølvgutt som har et uttalt ønske om å bli klassisk sanger.

– Martin Enger Holm (14), kan være min måte å gi noe tilbake på, slik koret i si tid hjalp meg i gang. En gang sølvgutt, alltid sølvgutt, forklarer Rein Alexander sjøl.

– At han i tillegg er drivende dyktig er òg et viktig poeng. I fjor ga han ut en cd som fikk flotte kritikker og solgte 5.000 eksemplar, og han har videre både sunget for Michelle Obama og fått gitt cd-en sin personlig til Andrea Bocelli. Dette er med andre ord langt fra bare min julekonsert, legger han til.

Holder 22 konserter før jul

I tida fra og med 24. november til og med 22. desember skal de to – og i tillegg også broren til Martin, Henrik Enger Holm (12) holde 22 Julenatt-konserter. Lokalt med konserter i Eid kyrkje 3., Volda kyrkje 4. og Ålesund Kirke 6. desember. Sistnevnte også sammen med koret Voxing.

– Julenatt har vært tittel på julekonsertene de siste åra, en tittel jeg og Elisabeth «Bettan» Andreassen også brukte på juleplata vi ga ut i fjor, sier Alexander og fortsetter:

– Når broren til Martin er med skyldes dette at Martin er på veg inn i stemmeskiftet. Det å ha Henrik med på laget er ei viktig ekstra støtte for ham. Henrik er forresten aktuell med rolla som prinsen i Askepott som går for fulle hus i Den Norske Opera i Oslo for tida.

Mer klassisk

–Hva skiller årets Julenatt-konserter fra fjorårets?

– Programmet er mer klassisk enn tidligere, siden vi begge har den bakgrunnen vi har. Faktisk er det bare én melodi i amerikansk juletradisjon, resten er enten norsk eller svenske jul, eller så har det med engelsk kortradisjon å gjøre, forteller Alexander.

Jul på vegen

– Hvordan blir di jul, når du bruker så mye tid før høytida til å holde konserter?

– Det er et litt sårt tema. Samtidig er det jo dette jeg vil. Jula, og for så vidt også romjula, blir for meg i stor grad musikalsk og på vegen. Men sjølve julaften har jeg hjemme sammen med familien. Det skal bli godt, sier han.

Rein Alexander er født på Sotra og oppvokst i Oslo. For ni år siden kjøpte han seg en gard i Gursken.

– Men jeg har bare bodd på Sunnmøre i to av disse åra, og har base i Oslo. Når jeg likevel kaller meg sunnmøring har det ei enkel forklaring: Det er der jeg føler meg hjemme.