Kunst på husvegger

Ni kunstverk laget av ni lokale kunstnere vises på ni forskjellige husfasader. Det skjer i Ålesund sentrum denne helgen.
Kultur

Bak kunstprosjektet Moving som startet i går kveld står de fire kunstnerne i Aggregat Atelierfellesskap.

– Hensikten er å vise profesjonell kunst til folk i Ålesund, og å skape liv i sentrum. For å få kunst ut til de som ikke oppsøker den selv, viser vi kunstverkene på forskjellige husfasader.

Det sier Stine Q. Vister som er prosjektleder for Moving 2011. Hennes verk «Offline», vises på Avholdshjemmets vegg.

Det var høsten 2009 at hun sammen med Karin Augusta Nogva, Simon Wågsholm og Hilde Rosenberg Bamarni startet Moving-prosjektet. Da ble nye kunstverk presentert på forskjellige steder i Ålesund i hver måned fram til mars 2010.

Ny vri

I år arrangeres kunstprosjektet over fire døgn.

– Artig at noen unge gjør noe for byens ve og vel. Det er et spennende prosjekt dette her, sier Jon Refsnes.

Etter stengetid onsdag kveld var han på plass i gullsmedforretningen sin i Ålesund sentrum, for at Karin Augusta Nogva skulle få montert prosjektoren i butikkvinduet. Video av hennes performance «Kast og hast» kan sees på veggen på Drevik-bygget rett over gata for Møller City.

Kunstvandring

Og i går kveld ledet Kunstambulansen med Bent Erik Myrvoll og Trine Røssevold kunstvandringen fra sted til sted der digitale bilder med lyd ble vist med prosjektor på forskjellige husfasader i byen.

– Tanken er at Moving skal ta opp plass i det offentlige rom, og vekke interesse. Dermed blir det også et savn når kunsten er borte. Vi vil at Moving skal være noe ålesunderen kan undre seg over, irritere seg over,- og aller helst glede seg over, forteller Aggregat-kunstnerne.

Kunstløype. Til helgens kunstvisning ute har Aggregat-kunstnerne laget en katalog der de ni kunstverkene presenteres, og et kart som leder fra kunstverk til kunstverk. Slik kan publikum ta seg fram til de forskjellige kunstverkene som blir synlig når mørket faller på. Det eneste av de ni kunstverkene som ikke kan oppleves gjennom døgnets mørke timer, er Bent Erik Myrvolls verk. Hver kveld rykker han ut med Kunstambulansen for blant annet å projisere byens fugler tilbake til Fuglefjellet. Resten av Moving-kunsten skal lyse opp Ålesund sentrum de kommende tre kveldene.